Lihansyönnin terveyshyödyt

Päivitetty: 26.8.2020 17:01

Osioon kerää yhteen artikkeleita joissa tutkitaan Saalistaja-sivuston ensimmäisen hypoteesin puolia:
Lihan syöminen on välttämätöntä optimaalisen terveyden saavuttamiseksi.

Perehdymme siis lihansyönnin antropologiaan, tutkimme menneitä ja nykyisiä metsästäjä-keräilijä kansoja jotka ovat olleet lihansyöjiä, pohdimme mikä tekee lihasta aidon superruan ja puramme lihan ympärille kerättyjä negatiivisia terveysmyyttejä.

Jokainen on massa- ja sosiaalisen median kautta kuullut epidemoiologisista tutkimuksista, joiden perusteella eläinperäiset ruuat ovat epäterveellisiä koska ne lisäävät riskiä sairastua moniin sairauksiin. Harvoin kuulemme, että on myös iso määrä tutkimuksia jotka kertovat juuri päinvastaista. Jos kuitenkin otamme pois laskuista kaikki ristiriitaiset ja ei-luotettavat obervaatiotutkimukset ei ole olemassa mitään kokeellista näyttöä siitä, että päivittäinen prosessoimattoman lihan syönti olisi vaarallista tai epätervellistä.1(( The Lancet 2017: Association of dietary nutrients with blood lipids and blood pressure in 18 countries: a cross-sectional analysis from the PURE study ))((Annals of Internal Medicine 2019: Unprocessed Red Meat and Processed Meat Consumption: Dietary Guideline Recommendations From the Nutritional Recommendations (NutriRECS) Consortium ))

Kun tunnistamme, että historiallisesti ihmiset ovat kehittyneet syömällä eläimiä satojen tuhansien vuosien aikana, ja tietämällä, että liha sisältää kaikki tarvittavat ravinteet, argumentti lihan epäterveellisyydestä alkaa kuulostamaan kaukaa haetulta. On itseasiassa olemassa epäsuoraa todistusaineistoa juuri päinvastaisesta, missä suhteellinen lihan puuttuminen ruokavaliosta pitää sisällään mittavia riskejä. Esimerkiksi satunnaistetussa tutkimuksessa kenialaisista lapsista jotka söivät suurimmilta osilta tärkkelyspohjaisia kasviksia, vain se puoli joille annettiin raakamaitoa lisäravinteena näyttivät selvää parannusta terveysmerkeissä ja kehityskaaressa.((J Nutr. 2007: Meat supplementation improves growth, cognitive, and behavioral outcomes in Kenyan children))

Kokemusperäiset kertomukset

Karnivori-ruokavalioon liitettyjä terveysväittämiä ei ole vielä tutkittu tarpeeksi kattavasti ja tällä hetkellä tiedot perustuvat lähinnä kokemusperäisiin kertomuksiin, joita esiintyy yhä enemmän((MeatRX: Success Stories )). Kokemukset kuitenkin puhuvat yllättävän yhtenäisesti seuraavista terveyshyödyistä:

Ravinnepuutostilat ovat yllättävän yleisiä nykypäivänä varsinkin länsimaissa. Karnivoriruokavalion parhaimpia puolia näyttäisi olevan juurikin ravinnepuutostilojen poistuminen. Esimerkiksi lääkäri Tro Kalayjian ei ole löytänyt yhdeltäkään karnivoripotilaalta folaatin puutostilaa. Tulos ei ehkä kuitenkaan yllätä, jos ottaa huomioon, että mikrobit voivat tuottaa folaattia matalahiilihydraattisella ruokavaliolla.((Nutrients. 2017: Risk of Deficiency in Multiple Concurrent Micronutrients in Children and Adults in the United States))((Cell Metabolism 2018: An Integrated Understanding of the Rapid Metabolic Benefits of a Carbohydrate-Restricted Diet on Hepatic Steatosis in Humans ))

Kehon tulehdustilojen hallinta

Tulehdus on kehon normaali reaktio vaurioihin tai fyysiseen traumaan. Jos vaurion lähde aiheuttaa jatkuvaa tulehdusta, tulee tästä tulehdusreaktiosta krooninen, joka itsessään tuottaa lisää vauriota. Laihtuminen yleensä johtaa kroonisten tulehdustilojen laskuun kehossa, sillä ylimääräinen rasvamassa, jota kannamme mukanamme, on itsessään vauriota aiheuttavaa. Esimerkiksi liika sisäelinrasva aiheuttaa suojelureaktion, eli lisää tulehdustilaa. Tästä syntyvät tulehdusmolekyylit voivat kulkeutua porttilaskimon kautta maksaan ja vaurioittaa sitä. On yleistä, että karnivoriruokavaliota noudattavat ihmiset kertovat kehon tulehdustilojensa poistuneen, mistä johtuen raportoidaan myös vähentyneitä oireita esimerkiksi kasvojen turvotuksen ja kivuliaiden nivelten suhteen.((EM Consulte 2008: Adipose tissue inflammation and liver pathology in human obesity ))

Crohnin tauti on suoliston krooninen tulehdustila. On olemassa kliinisiä tutkimuksia siitä miten Crohnin tautia sairastava potilas on saatu täysin oireettomaan tilaan karnivoriruokavalion avulla. (Tutkimus on unkarilaiselta klinikalta joka hoitaa suolistosairauksia, diabetestä, syöpää ja autoimmuunisairauksia karnivoriruokavaliolla.) Kannattaa myös lukea Mikhaila Petersonin tarina((The Atlantic 2018: The Jordan Peterson All-Meat Diet)). Häneltä löytyy sairaustodistukset, joiden mukaan syömällä pelkästään naudan lihaa, suolaa ja vettä, hän on parantanut idiopaattisen nivelreumansa – sairauden, jossa kehon nivelet ovat kroonisesti tulehtuneet, eikä oireiden alkuperää tiedetä.((Edomiun Journals 2016: Crohn’s disease successfully treated with the paleolithic ketogenic diet))((Research Gate 2016: Crohn’s disease successfully treated with the paleolithic ketogenic diet ))

Hormonitoiminnan tasapainoittaminen

Koska karnivori-ruokavalio on matalahiilihydraattisten ruokavalioiden alamuoto, se toimii tehokkaasti insuliinia tasapainoittavana ruokavaliona. Insuliini on elintärkeä hormoni, joka on tärkeää pitää mahdollisimman tasaisena ja matalana pitkiä ajanjaksoja putkeen, jotta kehon aineenvaihdunta pystyy hyödyntämään kehon rasvavarastoja. Rasvanpoltto-aineenvaihdunta on kaloreiden kulutuksen määrästä riippumatta terveellisempi vaihtoehto kuin glukoosi/sokeri-aineenvaihdunta.

Löytyy myös kliinisesti tutkittu tapaus, jossa ykköstyypin diabetesta sairastavan nuoren pojan C-peptiinihormoni saatiin nousemaan karnivori-ruokavaliolla. C-peptiinia voidaan käyttää insuliinin tuotannon arvioimiseen, joka on yleensä aivan liian alhainen ykköstyypin diabeteksessa.((Edorium Journals 2015: A child with type 1 diabetes mellitus (T1DM) successfully treated with the Paleolithic ketogenic diet: A 19-month insulin freedom))

Vatsalaukusta löytyvä greliini on ruokahalua stimuloiva hormoni. Se reagoi positiivisesti ketoaineisiin joita karnivori-ruokavaliolla oleville muodostuu kehoon (ruokahalu pysyy kurissa -> napostelu vähenee).((European Journal of Clinical Nutrition 2013: Ketosis and appetite-mediating nutrients and hormones after weight loss ))

Ketoaineet ja ketoosi karnivori-ruokavaliolla

Karnivori-ruokavaliota noudattavat ihmiset yleensä päätyvät olemaan ketoosissa. Ketoaineiden pitoisuuksien koholla oleminen tuottaa yleensä mielenkiintoisia vaikutuksia, kuten edellä mainittu ruokahalun pieneminen. Yksi vaikutus on myös lihasmassan pienentymisen estyminen (eli ketoosi on antikatabolinen tila). Koholla olevat ketoainearvot ovat yleensä merkki hyvästä laihdutustilasta, joka estää lihasmassan pienentymisen, sillä lihasmassalla on tapana pienentyä laihtumisen yhteydessä riippumatta rajoitettujen kalorien määrästä. Täten karnivorilla pystyy helpommin pitämään yllä lihasmassaa laihtumisesta huolimatta. Toisin on yleisellä länsimaisella ruokavaliolla, joka ei tuota ketoaineita ja on korkeampi hiilihydraattisuosituksiltaan ja huonompaa proteiinin laadultaan.((Trends Endocrinol Metab. 2019: Anticatabolic Effects of Ketone Bodies in Skeletal Muscle))((Wikipedia: Ketoosi))

Painonhallinta

Karnivoriruokavaliossa on paljon korkealaatuisia proteiineja ja hyvin pieniä määriä hiilihydraatteja, mikä aiheuttaa muutoksia ruokahaluun. Proteiinilla on tunnettu vaikutus kylläisyyden tunteeseen. Ketoaineilla, joita karnivoria noudattavilla ihmisillä syntyy kehoon, on myös tunnettu ruokahalua alentava vaikutus. Noudattamalla ruokavaliota, jossa hiilihydraatit ovat nollassa; proteiinia saadaan noin 20% päivän energiamäärästä; ja jossa loppu energia tulee rasvasta, keho saadaan tehokkaaseen rasvanpolttotilaan. Tämä voidaan todentaa, kun hengitysosamääräsi (respiratory quotient) laskee 1 -> lähemmäs 0.7. Tämä ei takaa painonlaskua, mutta kyseessä on terveellinen aineenvaihdunnallinen muutos laihtumistakin ajatellen. Tähän mekanismiin perustuva ruokahalun lasku voisi selittää kokemuksissa monesti toistuvat kertomukset karnivori-ruokavalion painoa alentavista tuloksista.((The American Journal of Clinical Nutrition 2015: The role of protein in weight loss and maintenance))(( Front Psychol. 2015: Ketosis, ketogenic diet and food intake control: a complex relationship ))

Ylläpidon huom. Itse karnivori-veteraanit eivät kuitenkaan pidä karnivoria juurikaan laihdutusruokavaliona. Laihtuminen on asia, joka priorisoidaan yleensä viimeisenä kehon yrittäessä parantaa itseään muista tärkeimmistä ongelmista, kuten epätasapainossa olevista hormoneista ja tulehduksista. Varsinkin monilla naisilla on pitkä historia kalorirajoitusten kanssa, mikä voi karnivorin aloituksen jälkeen tarkoittaa, että painoa voi kerääntyä lisää kehon saadessa vihdoinkin tarpeeksi ravintoaineita ja energiaa. Keho tarvitsee yleensä oman aikansa ennen kuin se alkaa jälleen luottaa siihen, että ravintoa ja energiaa on aina saatavilla. Vasta sen jälkeen keho suostuu päästämään ylimääräisestä rasvasta irti.

Kehon terveydentilan määrittäminen ruumiinpainon avulla vääristää muutenkin tuloksia. Se ei ota huomioon sitä, että usein karnivorilla lihasmassa (joka painaa enemmän mutta vie vähemmän tilaa) kasvaa ja voi täten näyttäytyä painon kasvamisena. Paino voi myös heitellä päivittäisen nestetasapainon ja hormonikierron mukaan. Vahva suositus on, että karnivorin aloittaessa vaaka viedään vintille ja keskitytään opettelemaan elämänlaadun ja terveyden mittaamista muiden merkkien kautta.

Esimerkkejä terveyden mittareista painon sijaan:

 • Minkälaisia ajatuksia päässäni on ollut viime aikoina?
 • Minkälaisia tunteita olen kokenut?
 • Ovatko mielialani heitelleet vai pysyneet tasaisina?
 • Miten olen nukkunut?
 • Minkälaiset energiatasoni ovat olleet?
 • Ovatko jotkut oireeni vähentyneet?
 • Miltä iho näyttää ja tuntuu?
 • Miltä kynteni ja hiukseni näyttävät ja tuntuvat?
 • Mahtuvatko vaatteeni päälle löysemmin kuin ennen?
 • Minkälaisia vatsani toiminnot ovat?
 • Minkälainen libidoni on ollut?
 • Miten ruokahaluni on kehittynyt?

Tällä sivulla sisältöjä on käännetty seuraavien lääkärien ja tutkijoiden artikkeleista: Amber O’Hearn

 1. EXCLI J. 2018: Red and processed meat and risk of colorectal cancer: an update []
 2. Research Gate 2019: PALEOLITHIC KETOGENIC DIET (PKD) AS A STAND-ALONE THERAPY IN CANCER: CASE STUDIES []