Lääkärit ja tutkijat

Päivitetty: 23.5.2020 06:38

Saalistajaan käännetty sisältö on alkuperäisesti alla olevilta lääkäreiltä ja tutkijoilta. Jos sisältöön on sisällytetty ylläpitäjän ajatuksia, on sitä ennen aina merkintä "Ylläpitäjän huom.". Vain "Eväitä aloittelijalle" ja "Blogi" sisältävät yhteenkerättyjä ajatuksia ja kokemuskertomuksia internetin kollektiivista ja täten eivät edusta mitään virallista kantaa.

Paul-Saladino

Julkaisut

Paul Saladino

Psykiatri, Funktionaalisen lääketieteen lääkäri

Paul Saladinoa pidetään tällä hetkellä karnivori-ruokavalion johtavana asiantuntijana ja soveltajana. Hän on käyttänyt karnivori-ruokavaliota autoimmuunisairauksien, kroonisten tulehdus- ja mielenterveysongelmien hoidossa satojen potilaiden kanssa, joille suurimmalle osalle oli aikaisemmin kerrottu, että näihin sairauksiin ei ole hoitokeinoa.

Hän pitää tällä hetkellä omaa vastaanottoa San Diegossa, Kaliforniassa. Hänellä on myös online-vastaanotto kansainvälisiä potilaita varten.

Saladino itse on ollut karnivori-ruokavaliolla 2018 lähtien, mitä ennen hän oli vuosia yrittänyt löytää ratkaisuja omiin terveysongelmiinsa vegaani- ja paleo-ruokavalioiden avulla. Lääketieteellisen perusteisiin nojaten hän olin alunperin hyvin skeptinen karnivoria kohtaan, kunnes lopulta päätyi antamaan sille mahdollisuuden.

Hän on "nenästä-häntään" karnivori-ruokavalion puolestapuhuja ja pitää tärkeänä sitä, että jokaisen potilaan terveyshistoria otetaan huomioon kun mietitään yksilöllistä lähestymistapaa karnivori-ruokavalion suhteen.

Hän ylläpitää erittäin suosittua Youtube kanavaa ja Podcastia. Häntä pidetään hyvin avomielisenä ja uteliaana tutkijana ja hän usein pyytää keskusteluihin mukaan asiantuntijoita eri aloilta - mukaanlukien "vastapäistä" kuten vegaanisen ruokavalion kannattajia.

Shawn-Baker

Julkaisut

Shawn Baker

Ortopedinen kirurgi

Shawnin ammatillinen historia on mielenkiintoinen: Hän on pelannut puoliammattilaisena rugbya Uuden Seelannin joukkueessa, hän ollut everstiluutnantti Yhdysvaltain ilmavoimissa (jossa hän toimi mannertenvälisten ballististen ohjusten laukaisupäällikkönä) ja toimi lopulta myös kirurgina Lähi-Idän sota-alueille.

Tällä hetkellä hän toimii kirurgina Uudessa Meksikossa, Amerikassa.

Shawnilla on myös nimensä alla viisi soudun maailmanennätystä (joista kaksi hän teki yli 50-vuotiaana), Pohjois-Amerikan maastavedon ennätys, viides sija Pohjois-Amerikan Vahvin mies kilpailussa ja monta muuta mainitsemisen arvoista urheiluennätystä.

45-vuotiaana Shawn kertoo tunteneensa itsensä vanhaksi ja kokeneensa, että katto urhelusuoritusten kanssa oli saavutettu. Hänellä oli myös hankaluuksia kontrolloida korkeaa verenpainetta ja kasvavaa painoa. Hän aloitti tutkimustensa jälkeen paleo-ruokavaliolla, jonka jälkeen hän kasteli hetkellisesti varpaansa vähähiilihydraattisen- sekä ketogeenisen ruokavalion puolella. Siinä vaiheessa hän oli jo laihtunut 25 kiloa, mutta tunsi edelleen olonsa väsyneeksi. Hän sattui törmäämään Vince Girodan kirjoittamaan 1960-luvun kehonrakennus lehtiartikkeliin jossa selitettiin "Lihaa ja kananmunia"-ruokavaliosta joka toimi alkuperäisenä inspiraationa Shawnille karnivori-ruokavaliosta.

Shawn on ollut karnivori-ruokavaliolla vuodesta 2016 ja treenaa edelleen aktiivisesti soutukisoja varten.

amber-ohearn

Julkaisut

Amber O'Hearn

Tietojenkäsittelyn maisteri (Laskennallinen kielitiede), datatutkija

Kanadasta kotoisin Amber O'Hean on ammatiltaan datatutkija jolla on työhistoriaa myös matematiikan, tietotekniikan, tieteen, kielitieteen ja psykologian saralta.

Hän on kasvanut kodissa jossa syötiin päasiallisesti kasvisruokavaliota. Aikuisiällä hän aloitti laihduttamisen ketogeenisen ruokavalion avulla. Keton toimiessa hänelle alunperin hän kuitenkin huomasi, että hänen painonsa alkoi pikkuhiljaa kasvamaan uudelleen. Tutkiessaan mahdollisia ratkaisuja tähän hän löysi alkuperäisen Zeroing In On Health-foorumin ja tutustui karnivori-ruokavalioon.

Hänen yllätyksekseen karnivori-ruokavalio ei pelkästään palauttanut hänen painoaan normaaliksi, mutta myös auttoi häntä parantumaan bipolääri-oireistaan ja jättäytymään pois mielialalääkkeistä kokonaan.

Amber on ollut karnivori 2009 lähtien ja on aloituksensa jälkeen jatkanut ruokavalion tutkimista ja siitä kirjoittamista.

zsophia-clemens

Julkaisut

Zsófia Clemens

Ravintotieteen kliininen tutkija, Neurologian ja ravintotieteen tohtori

Zsofia on neurobiologi ja kliininen tutkija jonka erikoisosaamisena ovat ravinto, ravintoterapia ja aivotutkimus. Hän on toiminut aikaisemmin
Kansallinen kliinisen neurotieteen instituuttissa sekä toiminut epilepsia-, uni-, d-vitamiini ja aivotutkijana Pécs Yliopistossa, Unkarissa.

Tällä hetkellä hän toimii lääkärinä perustamassaan Paleomedicina klinikassa, Unkarissa. Menetelmät joita he käyttävät tutkimusryhmässä vaikuttavat huomattavasti tehokkaammilta kuin tavanomaiset lääketieteelliset hoidot.

Potilashoidon lisäksi Paleomedicina julkaisee kliinisiä tutkimustuloksia hoitomentelmistään.

Paleomeidicina tutkijat eivät allekirjoita naturopaattisia menetelmiä. Heidän työnsä on tiukasti juurrutettu tieteeseen. Heidän menetelmänsä on yhdenmukaisia tieteen kriteerien kanssa: toistettavuus, tunnettavuus ja biologinen uskottavuus.

Csaba-Toth

Julkaisut

Csaba Tóth

Tohtori, tutkija

Csaba toimii tällä hetkellä lääkärinä ja tiimijäsenenä Paleomedicina-klinikassa, Unkarissa. Siellä hän on käyttänyt Paleoketogeenistäruokavaliota (PKD) yli kuuden vuoden ajan hoitaen erilaisia kroonisia sairauksia kuten kakkostyypin diabetes, verenpainetauti, allergiat, hedelmättömyys ja kilpirauhashäiriöt. Hänellä ja hänen tiimillään on ollut onnistuneita kokeiluja joissa he ovat pystyneet hoitamaan myös syöpiä, Chronin tautia ja ykköstyypin diabetestä PKD-ruokavalion avulla. Heidän tavoite on saavutta aina kokonaisvaltainen terveys kaikille potilaille.

ken-berry

Julkaisut

Ken Berry

Perhelääkäri

Ken on toiminut perhelääkärinä yli kymmenen vuoden ajan Tenneseen maaseudulla.

Konsultoituaan yli 20 000 potilasta uransa aikana hän on erikoistunut akuuttien- ja kroonisten sairauksien hoitoon joita standardi amerikkalainen ruokavalio (SAD) ja elämäntapa aiheuttavat. Hän on ottanut elämäntehtäväkseen kääntää kakkostyypin diabeteksen, muiden kroonisten tulehdussairauksien ja dementian käyrän laskuun.

Ken Berry on hyvin aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja hänen avomielinen, maanläheinen ja suoraviivainen lähestysmitapa erilaisten terveysaiheiden ympärillä on laajasti kehuttu.

Hän on ollut karnivoriruokavaliolla vuodesta 2018 asti.

kevin-stock

Kevin Stock

Hammaslääkäri

Kevin on tiukan linjan karnivore-ruokavalion noudattaja ja biohakkerin mentaliteetilla varustettu hammalääkäri. Hän on ollut intohimoinen liikkuja ja terveysintoilija jo kaksi vuosikymmentä. Hän on "Muscle Science" perustaja ja toimitusjohtaja sekä kilpailut valtankunnatasoisesti kehonrakennuksessa.

Hän aloitti ammatillisen uransa hammaslääkärinä erikoistuen uniapnean hoitamiseen.

Hän on parhaillaan kirjoittamassa kirjaa "Meat Health – The Carnivore Diet: The Hunt to Become Superhuman".

Hän on ollut karnivoriruokavaliolla vuodesta 2017.

georgina-ede

Georgia Ede

Psykiatri

Georgia on opiskellyt Harvardissa psykiatriksi ja erikoistunut mielenterveyteen ja ravintopsykiatriaan. Hänellä on 18 vuotta kliinistä kokemusta erilaisissa sairaaloissa, yhteisöissä, erikoishoitolaitoksissa ja yksityisissä praktiikoissa. Hän on toiminut yli seitsemän vuotta ravintokonsulttina Harvardin Yliopiston ja Smith Korkeakoulun terveyspalveluiden puolella.

Hän pitää yllä kattavaa ja laajaa blogia omalla sivustollaan sekä kirjoittaa säännöllisesti artikkeleita Psychology Today ja Diet Doctor-sivustoihin. Hän toimii myös puhujana ja matkustelee ympäri maailmaa luennoimassa ravintotieteestä ja mielenterveydestä.

Hän on ollut matalakasvisruokavaliolla vuodesta 2008 ja kokonaan karnivoriruokavaliolla vuodesta 2018.

Suomennettu Youtube-video: Lääkäri Georgia Ede - Ruokapyramidi ja maailmanlaajuinen mielenterveyskriisi

 

 

sally-k-norton

Sally K. Norton

Luonnontieteiden kandidaatti, kansanterveyden maisteri, oksalaattiasiantuntija

Sally on käyttänyt suurimman osan urastaan auttaen muita löytämään terveyttä ja tasapainoa, samanaikaisesti painiessaan itse oman terveytensä kanssa. Painittuaan omien terveysongelmien kanssa 35-vuotta hän löysi lopulta vastauksen niihin matalaoksalaattisesta ruokavaliosta.

Niinkuin muut hänen ammatissaan, hän ensin suhtautui tietoon skeptisesti. Kokeiltuaan kuitenkin ruokavaliota hän löysi siitä vastauksen jonka avulla hän sai kaikki oireensa remissioon.

Hän ylläpitää tällä hetkellä 28 000 jäsenen matalaoksalaattisen ruokavalion (Trying Low Oxalates) Facebook-ryhmää internetissä. Sally toimii myös kansainvälisenä luennoitsijana puhuen oksalaattien haitoista.

Hän on kokeillut karnivoriruokavaliota vuodesta 2019 asti.

mike-mutzel

Julkaisut

Mike Mutzel

Funktionaalisen lääketieteen lääkäri, biologi, kliinisen ravintotieteen tutkija

Mike pitää säännöllisesti työpajoja lääkäreille joissa hän luennoi uusimmista tieteellisistä löydöksistä. Työpajojen tarkoitus on auttaa erilaisia terveydenalan ammattilaisia laajentamaan osaamistaan jotta kroonisten sairauksien kasvu saataisiin käännettyä.

Hän myös ylläpitää erittäin aktiivista ja tunnettua Youtube kanavaa jossa hän haastattelee eri alojen asiantuntijoita, varsinkin ravintotieteen puolelta.

Mikä asuu Kirklandissa, Washingtonin osavaliossa vaimonsa Deannan (kiropraktikko), tyttärensä ja kahden koiransa kanssa.

Mike ja Deanna ovat molemmat olleet karnivoriruokavaliolla vuodesta 2018 asti.

robert-cywes

Julkaisut

Robert Cywes

Yleiskirurgi, Lastenkirurgi

Dr. Cywes is Dual Board Certified in General Surgery and in Pediatric Surgery. He specializes in Pediatric and Adult obesity, diabetes and metabolic management including bariatric surgery.

His focus is on helping people understand and treat the true cause of obesity and diabetes. He has been doing bariatric surgery for 19 years and has performed around 7000 surgeries.

Despite this, Dr Cywes firmly believes that obesity and diabetes are not treated by surgery, however, surgery may be an invaluable tool along the journey of becoming carbohydrate-free.

Robert on ollut hyvin matalahiilihydraattisella ruokavaliolla vuosia ja tukee karnivori ja ketogeenisiä ruokavaliota hoitomuotona klinikallaan.

Historiallisia tutkijoita

Vilhjalmur-Stefansson

Julkaisut

Vilhjalmur Stefansson - Arktinen tutkimusmatkailija, Kansantieteen tutkija

3.11.1879 – 26.8.1962

Vilhjalmus oli kanadalainen arktisen alueen tutkimusmatkailija ja kansatieteilijä. Stefansson löysi viimeisenä tutkimusmatkailijana pohjoisesta uusia maita 1900- ja 1910-luvuilla ja teki pohjoisten kansojen kulttuuria tunnetuksi.

1900-luvun alussa Stefansson liittyi pohjoiseen tutkimusretkikuntaan ja eli tuktoyyaktut-inuitien parissa vuoden 1906–1907 talven yli. Vuonna 1908 Stefansson lähti toiselle tutkimusretkelleen Pohjois-Alaskaan kahdeksi vuodeksi tutkimaan sikäläistä eristäytynyttä inuittiryhmää.

Stefansson tunnetaan myös inuiteilta oppimansa hiilihydraatittoman ruokavalion kokeilijana, ja hän kirjoitti aiheesta kirjan "Not by Bread Alone" (1946).

Lisää tietoa tulossa Stefansson & Andersson tutkimuksesta.

Stefansson oli karnivori suurimman osan elämästään.

weston-price

Julkaisut

Weston Price - Hammaslääkäri, tutkimusmatkailija

6.9.1870 – 23.2.1948

Weston Price oli hammaslääkäri, jonka tunnetuimpia saavutuksia ovat teoriat ravinnon suhteista hampaiden terveyteen ja yleiseen terveyteen. Price perusti Research Institute of the National Dental Associationin, josta myöhemmin tuli American Dental Associationin tutkimusosasto, ja oli sen puheenjohtaja 1914–1928.

Ravitsemustutkimuksen Indiana Jonesiksi sanottu Price kiersi 1920- ja 1930-luvulla valokuvaajavaimonsa Florencen kanssa maapallon syrjäisillä seuduilla tutkimassa alkuperäisväestöjen ruokavalioita. Hän epäili, että moniin jo tuolloin yleistyneisiin nykyisin elintasosairauksiksi kutsuttuihin sairauksiin oli syynä länsimainen ruokavalio ja sen sisältämät sokeri, valkoinen riisi ja puhdistettu ruokaöljy. Tutkimusretkillään hän sai vahvistusta teorialleen tavattuaan kaikkialla alkuperäistä yksinkertaista ruokaa syöviä ihmisiä, jotka olivat täysin terveitä, myös hammaskalustonsa osalta. Kun länsimainen ruokavalio levisi näille seuduille, lisääntyivät sairaudet ja hampaat alkoivat reikiintyä.

Pricen pääteos Nutrition and Physical Degenaration ilmestyi 1939, ja epäedullinen ajankohta vei pohjan hänen tutkimustensa tuloksilta. Teos oli Harvardin yliopiston kurssikirjana jonkin aikaa mutta vaipui sitten unohduksiin, kuten Price itsekin. Osansa sillä, ettei teos myöhemminkään ole saanut ansaitsemaansa huomiota, on sen sanavalinnalla, joka kuvastaa 1930-lukulaista maailmankuvaa, ja toisaalta myös toisen maailmansodan jälkeisellä tieteellis-teknisellä kehityksellä. Pricen perintöä vaalii kaksi säätiötä, Weston A. Price Foundation ja Price-Pottenger Nutrition Foundation.