Suomessa on naudanlihan suhteen suhteellisen onnellinen tilanne, sillä suurin osa varsinkin pienempien luomutilojen lehmistä ovat ruoholla ruokittuja koko elin-ikänsä, ja ‘feedlot’-tyyppistä karjankasvatusta Suomessa ei ole ollenkaan[1]. Laitumet ja talven varalle korjatut nurmirehut ovat nautojen ja lampaiden pääasiallista rehua [2]. Märehtijäeläimille syötetään soijaa Suomessa todella vähän muuhun Eurooppaan verrattuna [3]. Valio on luopunut täysin soijan syöttämisestä lypsylehmilleen[4], RaisioAgro on luopunut soijan käytöstä kaikkien lehmien syötössä [5] ja Atria ei enää syötä soijaa porsaille [6].
Pääasiallisesti siis Suomessa voi ostaa ihan hyvin myös edullisempia lihatuotteita, jos lompakko ei anna myöden muuhun.
Atria Lihakauppa |
Possua, nautaa | Verkkokauppa | Pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku, Seinäjoki |
Ratia Ranch |
Ylämaankarjan lihaa | Verkkokauppa, Noutopiste, Suoramyynti | Askola, Uusimaa |
Lihatukku Veijo Votkin |
Erilaisia lihatuotteita | Tehtaanmyymälä, Jälleenmyyjät | Helsinki, Uusimaa |
Kiven Säästöpossu |
Luomupossua | Suoramyynti, REKO | Karkkila, Uusimaa |
Viltgården |
Riistaa | Verkkokauppa, Noutopiste | Inkoo, Uusimaa |
Bosgård |
Luomunautaa | Tilamyymälä |
Porvoo, Uusimaa |
Yli-Ollilan tila |
Nautaa | Ennakkotilausten pohjalta myyntiä | Kärkölä, Päijät-Häme |
Kousa Highland |
Ylämaakarjan lihaa | Noutopiste | Kouvola, Kymenlaakso |
Peltolanmäki Highland |
Ylämaakarjan lihaa | Noutopiste | Heinlahti, Kymenlaakso |
Järvenhaltian Highland Cattle |
Ylämaakarjan lihaa | Suoramyynti | Anjala, Kymenlaakso |
Kaakon maito |
Lihaa, tinkimaitoa ja ternimaitoa |
Tilamyymälä |
Ylämaa, Etelä-Karjala |
Innalanmäen Tila |
Ylämaakarjan lihaa | Suoramyynti | Taipalsaari, Etelä-Karjala |
Maatila-liha Meronen |
Viljapossua, nautaa, lammasta, karitsaa, villisikaa, hevosta | Tilamyymälä, Jälleenmyynti | Viernoja, Pohjois-Karjala |
Kosken Kartano |
Hereford nautaa, karitsaa, riistaa | Verkkokauppa, Tilamyymälä | Salo, Varsinais-Suomi |
Saloniemen Juustola |
Suomen alkuperäislehmistä- ja vuohista tuotettuja juustoja | Tuotteita saatavilla valtakunnallisesti K-kaupoista | Laitila, Varsinais-Suomi |
Vallan Maukas |
Possua, palvituotteita | Tilamyymälä, REKO, Toimitus | Vehmaa, Varsinais-Suomi |
Tenhon tila |
Luomupihvikarjaa ja -lampaita | Tilamyymälä |
Kuullaa, Satakunta |
Ylinevan tila |
Charolais nautaa | Toimitus lähialueelle | Merikarvia, Satakunta |
Rajalahden luomutila |
Suomenlammasta, kananmunia | Tilamyymälä |
Jämijärvi, Pohjois-Satakunta |
Ojalan Tila |
Ylämaankarjan lihaa | Toimitukset Tampereen alueelle, tilamyymälä | Tampere, Pirkanmaa |
Wiljakan tila |
Luomukaritsaa ja -lammasta | Tilamyymälä |
Ikaalinen, Pirkanmaa |
Antilan luomupihvit |
Aberdeen angus- ja Itäsuomenkarjaa | Toimitukset Tampereen alueelle, tilamyymälä |
Hämeenkyrö, Pirkanmaa |
Majan luomutila |
Limousin-rotukarjaa | Tilamyymälä, REKO | Ikaalinen, Pirkanmaa |
H-Lihatuotteet |
Nautaa, kalaa | Myymälä | Jyväskylä, Keski-Suomi |
Lihatrio |
Nautaa, sikaa, lammasta, riista, hevosta | Verkkokauppa, myymälä | Saarijärvi, Keski-Suomi |
Tiituspohjan Palvari |
Perinteisiä palvituotteita | Myymälä, myyntiauto | Leppävesi, Keski-Suomi |
Lehtolan Limousin |
Limousin-karjaa | Tilamyymälä |
Puuppola, Keski-Suomi |
Vanha-Savelan tila |
Ylämaankarjan lihaa |
Tilamyymälä | Jämsä, Keski-Suomi |
Seppälän tila |
Karitsan- ja lampaanliha | Noutopiste |
Jämsä, Keski-Suomi |
Karisalmen Luomutila |
Ylämaankarjan lihaa |
Tilateurastamo | Jämsä, Keski-Suomi |
Pohjosahon tila |
Viljapossua |
Suoramyynti, Toimitus lähialueille | Laukaa, Keski-Suomi |
Deliporo |
Poroa, riistaa | Verkkokauppa, Noutopiste | Saariselkä, Lappi |
Lakeuden Highland |
Ylämaakarjaa, lammasta, karitsaa | Tilamyymälä | Luopajärvi, Etelä-Pohjanmaa |
Vuorusluoma Highland |
Highland nautaa | Tilamyymälä |
Tainus, Etelä-Pohjanmaa |
Koskenvarren Highlander |
Ylämaankarjan lihaa | Tilamyymälä | Alajärvi, Etelä-Pohjanmaa |
Kujasen Ratsutila |
Luomulammasta ja -karitsaa | Suoramyynti | Voltti, Etelä-Pohjanmaa |
Marjamäen Lammastila |
Lammasta ja karitsaa | Suoramyynti | Kuortane, Etelä-Pohjanmaa |
Jokelan Lammastila |
Luomukaritsaa- ja lammasta | Tilamyymälä | Lohtaja, Keski-Pohjanmaa |
Kujalan tila |
Luomunautaa |
Verkkokauppa, Suoramyynti, Noutopiste, REKO | Hailuoto, Pohjois-Pohjanmaa |
Omamaatila |
Ylämaankarjan lihaa | Toimitukset, Noutopiste | Kärsämäki, Pohjois-Pohjanmaa |
Torin Lihamestari |
Erilaisia lihatuotteita | Myymälä, Toimitukset | Oulu, Pohjois-Pohjanmaa |
Salonurmen tila |
Ylämaankarjan lihaa | Tilamyymälä | Kärsämäki, Pohjois-Pohjanmaa |
Laidun Hereford |
Hereford nautaa | Verkkokauppa |
Kainasto, Länsi-Suomi |
Mountain's highland |
Ylämaankarjan lihaa | Tilamyymälä, REKO | Rautila, Länsi-Suomi |
Anne ja Pojat |
Kyytönlihaa, angusta ja lammasta luomuna | Suoramyynti, REKO | Kortesjärvi, Länsi-Suomi |
Hukanmäki Highland |
Ylämaankarjan lihaa | Suoramyynti, Noutopiste | Saarijärvenmäki, Länsi-Suomi |
Kuonan tila |
Aberdeen Angus lihaa | Noutopiste, Toimitus lähialueille | Muuruvesi, Itä-Suomi |
Kaunismaan tila |
Lammasta, Karitsaa | Suoramyynti | Sorsakoski, Itä-Suomi |
Laitilanmäen luomutila |
Ylämaakarjan lihaa, Kanaa | Tilamyymälä, Kahvila | Siilinjärvi, Pohjois-Savo |
Rantala Highland |
Ylämaakarjan lihaa | Noutopiste, Suoramyynti | Sorsakoski, Pohjois-Savo |
Pienikangas Highland |
Ylämaankarjan lihaa | Tilamyymälä, Myyntiauto | Kangasniemi, Etelä-Savo |
Puuttuuko listasta toimittaja? Laita viestiä ja vinkkaa!
Kuusi syytä syödä suomalaista lihaa
1. Turvallista ja jäljiteltävää
Suomalainen lihatuotantoketju on tehokas, läpinäkyvä ja jäljiteltävä tuotantotilalle asti. Lainsäädäntö, taitavat tuottajat, jäljitettävyysvaatimus ja omavalvonta takaavat, että tuotantoketju on turvallinen. Ongelmiin voidaan tarvittaessa puuttua nopeasti.
2. Eläinten terveys huippuluokkaa
Suomalaiset tuotantoeläimet ovat terveitä. Eläinten terveys ja hyvinvointi taataan kaikissa vaiheissa lainsäädännöllä ja yhteisesti sovituilla toimintamalleilla, kuten kansallinen, järjestelmällinen ennaltaehkäisevä terveydenhuoltotyö, tautisuoja ja rehujen puhtautta koskevat ohjeet.
3. Vähän lääkkeitä ja vain eläinlääkärin määräyksestä
Suomalaisessa lihatuotannossa käytetään merkittävästi vähemmän antibiootteja ja muita lääkkeitä kuin useimmissa Euroopan maissa. Lääkkeitä käytetään ainoastaan eläinlääkärin määräyksestä ja todettuun tarpeeseen, ei ennaltaehkäisyyn. Markkinoilla on jo myös täysin ilman antibiootteja kasvatettua possun- ja broilerinlihaa.
4. Maaperämme soveltuu rehutuotantoon
Suomen maaperä soveltuu paremmin rehun kuin elintarviketuotantoon. Lihatuotannossa ruuantuotantoon kelpaamatonta maata saadaan hyötykäyttöön viljelemällä nurmea ja rehukasveja. Nurmi on tärkeää erityisesti nauhanlihatuotannolle. Lehmä pysyy märehtijänä muuttamaan ihmisille kelpaamattoman nurmirehun arvokkaiksi eläintuotteiksi. On kestävää tuottaa ruokaa kunkin maan ja alueen ekosysteemin mukaisesti.
5. Kotimaista valkuaista
Noin puolet eläinten tarvitsemasta valkuaisesta tulee nurmesta ja rehuviljasta. Lisävalkuainen saadaan ruokateollisuuden sivuvirroista sekä herneestä, pavusta, rypsistä, rapsista ja soijasta. Soijaa käytetään sikojen ja broilereiden ruokinnassa viljan ja muun rehun ohella. Osa sikatiloista on luopunut soijasta kokonaan. Suomessa käytetty soija on pääosin vastuullista, sertifioitua soijaa. Suomalaiset naudat eivät syö soijaa lainkaan.
6. Naudanlihaa yhdistelmätuotannolla
Suomalaisesta naudanlihasta yli 80 prosenttia on peräisin maidontuotantoon tarkoitetuista naudoista. Yhdistetty maidon- ja lihantuotanto tuottaa noin kolmanneksen vähemmän päästöjä kuin pelkkä pihvikarjan kasvatus. Naudat syövät pääasiassa karkearehua: kesällä laidunta tai nurmirehua ja talvella säilörehua ja kuivaheinää. Nurmi sitoo hiiltä maaperään.
Lähde: Lihatietoisuus