Eväitä aloittelijalle

Päivitetty: 26.5.2020 16:45

Karnivori on samanaikaisesti helpoin ja vaikein ruokavalio, jolle ryhtyä. Helpoin siksi, koska säännöt siihen ovat hyvin yksinkertaiset ja niitä on suoraviivaista seurata. Vaikein siksi, koska se haastaa ajatusmaailmaasi ja muuttaa maailmankuvaasi niin monella eri tasolla.

Suosittelemme kuitenkin, että aloitat sitouttamalla itsesi 30 päivän kokeiluun ja arvioit tilanteesi uudelleen sen jälkeen. Myös hiljalleen vähentämällä kasvisten, hedelmien ja pähkinöiden syöntiä ennen kuin siirryt kokonaan karnivorille on ok. Karnivorille ryhtyessäsi tärkeintä on ymmärtää, että olet aloittamassa matkan, joka on täysin sinulle yksilöllinen ja jolla tulet näkemään kehosi toimintoja aivan uudenlaisessa valossa.

Kokeilu kannattaa aloittaa silloin kun elämässäsi on riittävän rauhallista. Kehosi tulee käymään isoja muutoksia läpi rasva-adaption, suolistobakteerien sekä hormonien tasapainottamisen osalta. Varsinkin pari ensimmäistä viikkoa voivat olla hankalia. Kannattaa siis varata aikaa lepäämiseen, kehosi kuunteluun ja rentouttaviin aktiviteetteihin. Lue kaikki tieto mitä eteesi saat karnivorista ja hakeudu muiden joukkoon jotka ovat samalla matkalla. Se jo helpottaa, kun on yhteisö ympärillä jolta kysyä jos joku asia alkaa askarruttamaan.

Perussääntö on: Syö lihaa aina kun on nälkä, lopeta kun olet kylläinen.

Tämä soveltuu lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen:
En laihdu / vatsani oireilee / mitä teen treeniaikatauluni suhteen? / pitäisikö paastota? / kuinka paljon hiilihydraattia? / Mihin aikaan pitäisi syödä? / Kuinka paljon pitää syödä? -> Syö lihaa aina kun on nälkä, lopeta kun olet kylläinen.

Tähän voi lisätä alaviitteenä:
Karnivorilla ei mitata mitään. Ei syöntiaikatauluja, ei kertoja, ei kaloreita, mikroja, makroja, ketoaineita tai grammoja. Karnivori-ruokavalio toimii näin kokonaisvaltaisena eliminaatio-ruokavaliona. Siinä eliminoidaan kaikkien mahdollisesti tulehdusta aiheuttavien ruoka-aineiden lisäksi vanhentuneet ja toimimattomat terveysmallit/strategiat, jotka eivät ole tuottaneet tuloksia, ja jotka ovat yleensä vain aiheuttaneet lisävahinkoa (syömishäiriökäyttäytymistä, ahdistusta, neuroottisuutta, masennusta, aineenvaihdunnan hidastumista, jojoilua, sokeriaddiktiota jne). Karnivorilla opetellaan kuuntelemaan omaa kehoa ja luottamaan siihen, ei mittaamaan sitä.

Tästä syystä karnivori tulee olemaan elämäsi helpoin ja vaikein ruokavalio.

Muistathan myös kertoa lääkärillesi, että olet aloittamassa ihmiskokeen.

Karnivori: Usein kysytyt kysymykset

Mitä kaikkea voin syödä karnivorilla?

Taso 1: Keskimäärin terveet ihmiset ja diabeetikot:
Nauta, porsas, lammas, vuohi, hirvi, kana, kalkkuna, ankka, ilmakuivatut lihat, sisäelimet, kala, äyriäiset, kananmunat sekä korkearasvaiset maitotuotteet JOS ne soveltuvat sinulle.

Taso 2: Ihmiset joilla on lieviä tai kohtuullisia ruuansulatus- tai tulehdussairauksia:
Nauta, porsas, lammas, vuohi, hirvi, sisäelimet, kala, äyriäiset, kananmunan keltuaiset.

Taso 3: Ihmiset joilla on vakavampia autoimmuunisairauksia, Lymen tauti/borrelioosi tai syöpä:
Pelkästään lihaa märehtijä-eläimiltä: nauta, lammas, vuohi, hirvi ja pienet rasvaiset kalat ja äyriäiset.

Jos olet hyvin sairas, tai sinulla on todella monta lääkitystä päällä, suosittelemme lämpimästi pyytämään konsultaatiota Unkarissa toimivalta Paleo Medicina -klinikalta.

Ei ole ennenkuulumatonta, että osa karnivoreista päätyy syömään joitakin lihojaan myös raakana (esim. lihatartar tai sashimi tai naudan rasva).

Vaikka variaatiota löytyy kaikkien eläinkunnan tuotteiden välillä on aika yleistä, että suurin osa pitkäaikaisista karnivoreista päätyvät lähinnä syömään märehtijäeläinten lihaa, eli nautaa tai lammasta. Jos siis et ole 6kk karnivoriruokailun jälkeen saanut sellaisia terveysvaikutuksia kuin olet toivonut, kannattaa aina ensimmäiseksi kokeilla ruokavaliossa siirtymistä joksikin aikaa sen yksinkertaisimpaan muotoon: naudanlihaan, veteen ja suolaan.

Kuusi yleisintä Karnivori-aloittelijan virhettä

Kuinka paljon ja kuinka usein pitäisi syödä?

Karnivorilla syödään aina kun on nälkä ja lopetetaan kun seuraava haarukallinen ei enää miellytä.

Karnivori-ruokavaliolla ei suositella (varsinkaan ensimmäisen 6kk aikana) minkäänlaisia (pätkä)paastoaikatauluja. Tarkoitus on antaa keholle mahdollisuus ryhtyä korjaamaan hormonaalisia, metabolisia ja fysiologisia vaurioita antamalla sille tarpeeksi ravintorikasta ruokaa. Kaikki ulkopuolelta tuleva paine (oli se sitten pätkäpaasto tai rankka liikunta) kuluttaa keholta energiaa niistä palautumiseen.

Ruoka-aikataulut ja määrä siis vaihtelevat täysin päivän, kuukautiskierron, vuodenajan, stressin ja liikunnan mukaan. Joinakin päivinä voit huomata, että nälkä tuntuu loputtomalta ja syöt kolminkertaisen määrän mitä yleensä, monena annoksena pitkin päivää. Toisina päivinä syöt yhden kerran pienen aterian koska ei ollut vain nälkä. Kaiken pohjana toimii harjoitus luottaa vihdoinkin kehoomme, luottaa prosessiin ja antaa ajan kulua.

Monilla on niin pitkä ruuan rajoittamisen ja kalorivajeen historia, että nälkäsignaalit voivat olla täysin sekaisin. Varsinkin näillä ihmisillä näyttäisi olevan hankalinta pysyä poissa kaloreiden ja makrojen laskemisesta, koska luotto siihen, että ”keho tietää parhaiten” on olematon. On totuttu siihen, että kehoa pystytään hallitsemaan vain ulkopuolelta tulevan informaation kautta (makrot, mikrot, kalorit, ketoaineet, grammat jne). On takerruttu ajatukseen siitä, että keho on alistettavissa mielen tahtoon, kunhan kontrolli on tarpeeksi tiukka. Kontrollistrategia ei kuitenkaan tuota hyviä lopputuloksia pitkällä aikavälillä.

Nälän tunnusmerkit: väsyttää, päätä särkee, sokerin mielihaluja, heikottaa, äksyilyttää, masentaa, on melankolinen olo, mielialat heittelevät.

Kylläisyyden tunnusmerkit: Ruuan ajatteleminen loppuu täysin, rauhallinen olo tai huomaat, ettet ole vähään aikaan enää ottanut lautaseltasi ruokaa, vatsassa tuntuu pieni paine (ei sama asia kuin turvotus tai ähky) ja lämpö.

Lihaa ja rasvaa on todella hankala syödä ähkyyn asti koska ne ovat niin vahvoja kylläisyyden tunteen tuottajia. Mekanismi on täysin eri kuin hiilihydraattien kanssa joita syödessä ähky, turvotus, ilmavaivat tai ”päättymätön nälän tunne” ovat yleisiä.

Yleisenä ohjenuorana voidaan todeta, että suurin osa ihmisistä päätyvät syömään mitä tahansa 800g-1,5kg väliltä lihatuotteita päivässä, riippumatta siitä minkä ikäinen, kokoinen tai painoinen olet. Joillakin on alussa hankala syödä oikein mitään ja ruokahalut ovat ensin pienet. Toisilla taas voi tapahtua niin, että syövät heti alkuun kuin hevonen ja vasta pikkuhiljaa ruuan määrät pienenevät alaspäin. Tämä on kaikki yksilöllistä. Tärkeintä on, että muistat kuunnella kehoasi ja luotat nälkäsignaaleihisi, etkä rajoita ruuansyömistä.

Saanko oikeasti kaikki tarvittavat ravintoaineet?

Kyllä, suurin osa päivittäisistä ravintotarpeista on mahdollista saada karnivori-ruokavaliosta, varsinkin jos olet avoin syömään maksaa, joka on mahdollisesti ravinnerikkain ruoka planeetalla. Lihassa on suuremmissa määrin kaikki ravinneaineet, joita ihmiset tarvitsevat. Niitä ravinteita, joita on hankalampi saada lihasta, ovat todennäköisesti sellaisia, joita karnivoriruokavaliolla tarvitaan vähemmän.

Kaikki tämän hetkiset viitesuositukset vitamiinien ja ravintoaineiden suosituksista perustuvat sellaisten ihmisten keskiviarvoihin jotka ovat olleet hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla. Karnivori-ruokavaliolla olevia ei ole tutkittu riittävästi, jotta heidän viitearvonsa kävisivät ilmi, mutta kokemuskertomukset viittaavat siihen, ettei yleisiä viitearvoja voi käyttää karnivori-ruokavaliota noudattavien terveydentilan arvioimiseen.

Syitä tähän on mm. ravinteiden lisääntynyt imeytyminen kun ruuansulatuselimistön ja suoliston tulehdukset paranevat sekä se tosiasia, että hiilihydraatit kilpailevat monien muiden ravinto-aineiden kanssa ja niiden poistuttua ruokavaliosta keho pystyy tulemaan toimeen vähemmällä määrällä ravinteita.

C-vitamiini on hyvä esimerkki. On yleisesti tunnettua, että tarvitsemme tietyn määrän c-vitamiinia jotta vältytään keripukilta, mutta yhdelläkään karnivoriveteraanilla (pelkkää lihaa 10+ vuotta) ei ole todettu keripukkia, vaikka he eivät ole syöneet c-vitamiinia lisäravinteena ollenkaan.

Lihassa on pieni määrä c-vitamiinia, varsinkin sisäelimissä, mutta se vaikuttaisi riittävän, koska sen ei tarvitse kilpailla hiilihydraattien kanssa.

Täältä voi lukea lisää c-vitamiinista ja karnivorista.

Mitä adaptio-oireita voi odottaa kokevansa karnivori-ruokavalioon siirryttäessä?

Nämä riippuvat täysin yksilöllisestä terveyshistoriastasi ja kehosi terveystilasta. Joillekin adaptiovaihe ei tunnu oikein missään paria väsymyspäivää lukuunottamatta. Toisille adaptiovaihe voi kestää 6kk ja erilaiset oireet voivat liikkua aalloittain parempaan suuntaan. Keskimäärin ihmiset kuitenkin käyvät läpi jotain tältä väliltä.

Adaptiovaiheen fysiologisiin oireisiin on kerrottu kuuluvan muunmuassa päänsärkyä, ihottumaa, unen laadun muutoksia, ruokahaluttomuutta, väsymystä, pahoinvointia, heikotusta, kramppeja, suonenvetoja, sydämentykytyksiä, ripulia, ummetusta, yhtäkkinen jano, kurkkukipu, kylmät väreet, kuiva suu, alentunut suorituskyky, sykkeen nousu, yöhikoilu, lisääntynyt virtsaamistarvi, kylmyys / kuumuus, metallinen maku suussa, tiukat leukalihakset, oksalaatin poistumisoireita tai ärtyneisyys.

Adaptioon kuuluu myös psykologisia muutoksia. Monet käyvät surutyötä läpi entisen elämän asioista ja painolasteista mistä on luovuttava, taistelevat vanhojen vahingollisten toimintatapojen muuttamisen kanssa, punnitsevat voimavarojaan sosiaalisten paineiden alla, ja pohtivat ruoka- ja kehosuhdettaan uudelleen.

Jos odotat parantumista erilaisista vaivoista on paras neuvo kärsivällisyys. Siinä kestää juuri niin kauan kun kehosi siihen tarvitsee. Pitää aina muistaa, että et ole päätynyt nykyiseen terveydentilaasi parissa viikossa, joten on turha odottaa, että parantuminenkaan tapahtuisi parissa viikossa. Kannattaa odottaa, että parantuminen tapahtuu kolme kertaa pidemmässä ajassa kuin toivot…näin voit olla positiivisesti yllättynyt jos se tapahtuu aikaisemmin.

Onko karnivoriruokavaliolla mahdollista laihduttaa?

Karnivoria ei pidetä ensisijaisesti laihdutusmenetelmänä, vaikkakin laihtuminen on yleensä parantumisen ja tulehduksen poistumisen sivutuote.

Laihtuminen on hormoni-, ei energiapohjaista. Jokainen meistä voi laihduttaa rajoittamalla energiansaantia, mutta kaikki meistä tietävät, että se ei toimi pitkällä aikavälillä ja jatkuvaa rajoittamista on mahdotonta ylläpitää.

Karnivorilla kannattaa mieluummin keskittyä kehoon: miltä nivelesi tuntuvat, kolotukset, kivut, miltä ihosi tuntuu, miten nukut, mitkä ovat energiatasosi, miltä ruuansulatuksessa tuntuu, miltä suolistossa tuntuu, seksihalujen tila…kaikki näistä muuttuu parempaan päin ilman, että se yleensä näkyy mitenkään vaakalukemissa.

Kannattaa myös mieluummin tunnustella, miten vanhat vaatteet mahtuvat päälle. On hyvin yleistä kuulla, että vaakalukema on pysynyt samana tai jopa noussut, mutta henkilö on silti voinut ostaa numeron pienemmät housut itselleen.

Karnivorilla myös lihasmassa ja luuston tiheys kasvaa sekä kehon koostumus muuttuu. Tällaiset asiat eivät näy vaa’an kautta. Jos siis tunnistat itsesi ihmiseksi jonka mieliala voi muuttua sekunneissa sen pohjalta mikä numero vaa’assa näkyy, kannattaa vaa’asta hankkiutua välittömästi eroon.

Kun hormonitoimintasi tasapainottuu ja kehosi ryhtyy luottamaan, että et enää näännytä sitä, että ravintoa tulee hyvin ja tasaiseen tahtiin niin myös paino lähtee yleensä laskuun. Joillekin se tapahtuu hyvin nopeasti, joillekin ei. Joillakin paino voi jopa nousta ensimmäisen 6kk aikana, mutta lähtee sitten hitaaseen ja varmaan laskuun, omaan tahtiinsa, kohti sitä kokoa mitä kehosi päättää, että on sinulle terveintä. Kehosi ei välitä pätkääkään turhamaisista ajatuksista miltä pitäisi näyttää tai kuinka paljon pitäisi painaa. Mitä se tietää, on kuitenkin homeostaasi – se kulkee aina kohti tasapainoa, kokonaisvaltaista terveyttä. Kun sitä ravitsee hyvin, se ryhtyy automaattisesti kulkemaan kohti terveyttä. Luota kehoosi. Luota prosessiin.

Entäs pätkäpaastoilu?

Karnivorissa ei yleisesti suositella pätkäpaastoamista, varsinkaan ruokavalion aloitusvaiheessa jolloin keholle mieluiten annetaan aikaa ja resursseja adaptoitua. Ei, vaikka paastojaksojen aikana tapahtuvaa autofagosytoosia pidettäisiin kuinka hyvänä tahansa. Keholle kannattaa sallia mielummin oma aika adaptoitumiseen, omaan tahtiinsa. Samalla kun luot kehollesi tilan aloittaa omat parantumisprosessinsa on paras hetki juurikin harjoitella kehoyhteyden parantamista, eikä hötkyillä ulkoisten viestien mukaan.

Pätkäpaaston määritelmä: ”Pätkäpaasto on yleisnimike ruokavalioille, jotka vuorottelevat paaston ja paastottoman jakson välillä. Pätkäpaastoa voi myös käyttää laihduttamiseen kalorivajeen avulla.”

Paaston määritelmä: ”Paastoaminen on vapaaehtoinen tila jossa pidättäydytään ruuasta tai juomisesta määräajaksi.”

Avainsanana: vapaaehtoinen.

Karnivorissa syödään kun on nälkä ja ei syödä kun ei ole nälkä. Se ei tarkoita paastoamista. Se tarkoittaa, että ei ole nälkä.

Yleensä he, jotka ovat pitkään karnivori-ruokavaliolla sattuvat luonnollisesti päätymään pätkäpaastoa jäljittelvään ruokarytmiin. Tämä kuitenkin tapahtuu aina kehon ehdoilla, kehoa kuunnellen, ei ulkopuolisen pakotteen kautta. Siihen voi mennä mitä tahansa 6kk ja 2 vuoden väliltä, tai joillekkin se ei tapahdu ikinä. Tämä rytmi pysyy harvoin samana päivästä ja viikosta toiseen vaan mukautuu, vuoden ajan, stressitasojen, kuukautiskierron, unen saannin, liikunnan määrän jne. mukaisesti.

Joidenkin pätkäpaasto ei sovellu ollenkaan. Tällä hetkellä monet pätkäpaastoamisen tutkimukset on tehty miehillä ja vaihdevuoden läpi käynneillä naisilla. Tutkimuksista puuttuu siis iso ryhmä naisia joista ei vielä tiedetä miten pätkäpaasto voi vaikuttaa hormonitoimintoihin pitkäaikaisesti.

Edelleen. Kuuntele kehoasi.

Ihme kulttimeininkiä! Ei paastoamista? Ei sitä ja tätä ja tota? Häh?

Pelkän lihan syöminen kuulostaa rajoitetulta kaikille jotka elävät vielä harson takana. Kun se harso on nostettu silmiltä, on yhtäkkiä kykeneväinen näkemään, että se on oikeastaan ainoa tapa olla vapaa rajoituksista.

– Margot, 9/09

Karnivori-ruokavalion tarkoitus on olla kokonaisvaltainen eliminaatioruokavalio joka parantaa sekä kehoa ja mieltä. Monesti karnivori-ruokavaliota kokeilevat sattuvat kuulumaan kahteen erilaiseen ihmisryhmään:

  1. Heihin jotka ovat yksinkertaisesti.koettaneet.kaikkea. Heillä voi olla pitkä historia erilaisten sairauksien kanssa (ihotaudit, autoimmuunisairaudet, metaboliset sairaudet, suolisto-ongelmat) tai syömishäiriökäyttäytymiseen verrattavia selviytymismekanismeja ruuan ympärillä (ruuan määrän rajoittaminen, ylensyönti, ortoreksia, sokeriaddiktio). Kaikki dieetit on kokeiltu, kaikki lisäravinteet on syöty ja aineenvaihdunta senkun hidastuu. Kaapista löytyy kasa reseptilääkkeitä erilaisten vaivojen oireiden lääkitsemiseen. Samat mielen ja kehon sairaudet sen kuin jatkuvat. Ei ole enää mitään menetettävää, kaikki oljenkorret on käytetty ja epätoivon partaalla koitetaan mitä tahansa kunhan henkiset ja fyysiset kivut saataisiin lopetettua.
  2. Heihin joilla ei ole oikein mitään pakottavaa tarvetta muuttaa mitään, mutta ovat vain uteliaita. Biohakkerimentaliteetilla ja kansalaistutkijan mielenkiinnolla varustettuja käveleviä ihmiskokeita jotka etsivät tapoja optimoida kognitiivisia kykyjään tai urheilusuorituksia.

Näiden kahden ryhmän lisäksi on kolmas ryhmä: He joilla ei ole ikinä ollut minkäänlaisia sairauksia tai ongelmallisia ruokasuhdetta. Heihin jotka ovat vielä sen verran nuoria tai onnekkaita, että pystyvät ajattelemaan: ”Kompromissien, keskitien ja moderaation pitäisi riittää.” Se on juuri tämä viimeinen ryhmä, jolle karnivori voi näyttäytyä äärettömän rajoittuneelta, dogmaattiselta, tiukalta, militantilta ja fanaattiselta.

Karnivoriruokavalio ei ole helppo, mutta monelle se on osoittautunut ainoaksi henkirei’äksi ja keinoksi palata takaisin terveiden joukkoon. Se on vaatinut omien pelkojensa kohtaamista, sosiaalisen paineen alla murtumattomuutta ja uskallusta ottaa vastuu omasta elämästään. Kun ihminen ripustuu viimeisiin oljenkorsiinsa voivat sieltä lähtöisin tehdyt päätökset ja toimintavat vaikuttaa ulkopuolelta hyvinkin fanaattisilta koska jaettua kokemuspohjaa ei ole.

47 vuotta karnivori-ruokavaliolla ollutta ”Karhua” (The Bear) lainataksemme: ”Vain hyvin harvat teistä pystyvät ylläpitämään tätä ruokavaliota niin kauan kuin minä, tai oikeastaan, pystyvät ylläpitämään mitä tahansa ruokavaliota pitkään jos se on erilainen kuin se, mitä teille syötettiin lapsena. Tämä johtuu siitä, että ruokavalio on opittu lähestulkoon samalla tavalla kuin kieli tai käytös jotka ovat osa ihmisyyden juuressa olevia sosiaalisia ja kulttuurillisia rakenteita.”

Karnivori on yleensä heille jotka ovat niin insuliiniresistantteja, aineenvaihdunnallisesti vaurioituneita ja riippuvaisia sokerista, että heidän pitää poistaa kaikki hiilihydraatit ruokavaliosta.

He, jotka ovat olleet karnivori-ruokavaliolla vuosikausia eivät näe sitä rajoittavana vaan juurikin päinvastoin: Se on ollut monelle ainoa keino vapautua rajoituksista poistamalla ruokavaliostaan asiat jotka heille niitä juuri aiheuttivat. He syövät vapaasti, ilman rajoituksia, huolta tai syyllisyyttä sitä ruokaa, mitä rakastavat. He eivät ole surullisia siitä, että eivät voi syödä laskiaispullaa. He eivät kieltäydy laskiaispullasta koska ”se ei ole karnivoria”, vaan koska oireiden ja sairauksien palautuminen ei ole vain sen arvoista.

Eikö pelkän lihan syömiseen kyllästy?

Kyllä ja ei. Alussa voi tosiaan ilmetä kaikenlaisia mielihaluja ja himoja erilaisia ruokia kohtaan – yleensä sokeristen. Kuitenkin 3-6kk kokeilujakson aikana mielihalut lopulta katoavat ja saata yllättyä, kuinka vapauttavalta se voi tuntua. Suurimman osan elämästämme olemme olleet altistuneita todella maukkaille ja vahvanmakuisille ruoille, joka johtaa monella lopulta vain riippuvuuskäyttäytymiseen ruuan ympärille. Siitä tulee helposti asia, joka tietyllä tasolla aina varaa jonkinlaisen tilan ajatuksistamme.

Karnivori-ruokavalion kauneus on juuri sen yksinkertaisuudessa. Ajan saatossa makunystyrät vain yksinkertaisesti muuttuvat niin, että kaikki hajut (vaikka irtokarkkien tai munkkien haju) ja ruokien värit tai tietyt tilanteet eivät yksinkertaisesti enää tuota ajatuksia tai mielihaluja.

Yleisesti karnivorit kokevat vaikeaksi kuvailla sitä vapauden tunnetta mikä muodostuu siitä, että ruuan ajattelemiseen, valmistamiseen ja sen ostamiseen käytetty aika vain yksinkertaisesti vapautuu elämästä johonkin täysin muuhun. Päivän aikatauluja ei enää tarvitse suunnitella ruuan syömisen ja ruuansulatuksen mukaan, ei tarvitse miettiä pitkiä kauppalistoja tai monimutkaisia reseptejä. Kaupassa käynti ei voisi olla helpompaa, koska käy vain yhdellä tai kahdella osastolla ja on valmis.

Syöt, kun tulee nälkä, lopetat kun olet kylläinen ja sen jälkeen yksinkertaisesti jatkat elämääsi ilman minkäänlaisia ajatuksia siitä, että ”nyt olisi vielä mukavaa saada joku makea jälkiruoka”, tai ”ah, voispa keittää kahvit” tai ”nyt pitää kyllä hiukan levätä tätä keskipäivän koomaa pois”.

Kannattaisiko minun käydä laboratoriokokeissa?

Perusverenkuvan ja parin hormonin (esim. kilpirauhaspaneli T3-V ja T3-Vr:n kanssa, vasta-aineet, CRP, kolesterolipaneli, testosteroni, estrogeeni ja progrestageeni) mittauttaminen laboratoriokokeilla voi olla ihan hyvä idea ennen karnivori-kokeilun aloittamista. Ne toimivat hyvänä vertailupohjana myöhemmin. Ensimmäiset karnivorin aikaiset jatkokokeet kannattaa uusia aikaisintaan 6kk karnivore-kokeilun aloituksesta. Rasvanpoltto-adaptioon, hormonitoiminnan tasapainoittamiseen, suoliston mikrobien uusiutumiseen ja uusien solupolkujen muodostumiseen voi mennä mitä tahansa 2 kk-1 vuoden välillä. Labrojen ottaminen sen myllerryksen keskellä voi antaa vääristyneitä tuloksia.

Mitä riskejä karnivori-ruokavaliossa voi olla?

Karnivori -ruokavaliossa ei pitäisi olla mitään hengenvaarallista. Jos kuitenkin olet millään lääkityksellä (verenpaine, diabetes, psyyke jne.) on tärkeää että sinä, sekä lääkärisi olette tietoisia mitä pitää ottaa huomioon ruokavalion aloituksessa.

Esimerkiksi verenpainelääkitykset voi joutua joskus laskemaan aika nopeastikkin alas. Myös verensokerin mittaaminen on tärkeää hyvin useasti karnivorin aloituksesta ja säädellä insuliinia sen mukaan. Psyykelääkkeiden kanssa pitää olla myös HYVIN varovainen ja se pitäisi tehdä aina lääkärin valvonnan alla, siitäkin huolimatta jos huomaat, että mielenterveysoireesi helpottuvat karnivori-ruokavalion aloituksen jälkeen.

Realiteetti on kuitenkin sama minkä tahansa ison elämäntapa muutoksen kanssa, niiden mukana tulee aina negatiivisia sivuoireita.

Sinun pitää kuitenkin itse päättää mitkä näistä (yleensä väliaikaisista) negatiivisista sivuoireista ovat niiden terveyshyötyjen arvoista mitä karnivori-ruokavaliolla voi saavuttaa.

Karnivori-ruokavalion aloitettuasi keho tulee käymään isoja adaptioita erilaisissa järjestelmissä:

  1. Nestetasapaino joka yleensä voi näyttäytyä dramaattisena painonpudotuksena, lisääntyneenä virtsaamisen tarpeena ja tuoda mukanaan liudan oireita kuten huippausta, päänsärkyä, matalaenergisyyttä, suonenvetoja jne.
  2. Muuntautuminen hiilihydraatin polttamisesta energiana rasvan polttamiseen. Voi kestää mitä tahansa 1kk – 6kk väliltä ja tuoda mukanaan oireita kuten väsymystä, ylienergisyyttä, huono unisuutta jne.
  3. Hormonien tasapainoittuminen. Voi kestää mitä tahansa 1kk-1 vuoteen. Tämä voi tuoda mukanaan väliaikaisia mielialanmuutoksia, väsymystä, aivosumua jne.
  4. Kognitiiviset muutokset. Aivoissa tapahtuu myös isoja muutoksia rasva-adaption aikana kun aivot ryhtyvät saamaan tasaisempaa energiaa ketoaineiden pohjalta, eikä sokerin. Tämä voi tuoda mukanaan väliaikaisesti aivosumua, unohtelua, väsymystä jne.
  5. Sokerista vieroittautuminen voi tuoda myös mukanaan erilaisia vieroitusoireita.
  6. Suoliston bakteerikannan muutoksia. Kuitua ja hiilihyraatteja käyttävät bakteerikannat kuolevat pois ja lihaa ja rasvaa käyttäviä bakteerikannat voimistuu. Tämä voi tuoda mukanaan mitä tahansa ruuansulatuselimistön oireita ripulista, ummetukseen, kipuihin jne.
  7. Oksolaattien poitumisoireita. Kaikkien kasvisten poistaminen ruokavaliosta voi joillakin luoda tilan jossa keho ryhtyy puhdistamaan kiertyneitä oksolaatteja pois. Heillä joilla kehon normaali oksalaattienpoistumismekanismit eivät toimi kunnolla, voi tämä aiheuttaa aalloissa monenlaisia oireita ja poistumissyklit voivat kestää vuosia. Tästä lisää täältä.

Mutta mitään tästä ei ole tieteellisesti todistettu!

On ja ei. Voit tehdä itse johtopäätöksesi tutustumalla ”Tietoa lihasta”-sivuun.

Pitäisikö kaikkien syödä tällä tavalla?

Kenenkään ei tarvitse syödä millään määrätyllä tavalla. Emme tuputa karnivoria kenellekään, joka ei koe tarvetta kokeilla sitä. Oma suosituksemme on, että jokainen söisi mahdollisimman paikallisesti, vuodenaikojen tarjontaa mukaillen sekä välttäisivät viljoja, kasvisöljyjä (/siemenöljyjä) ja prosessoituja tuotteita. Tällaisia perussääntöjä seuraten voi olla, että harva meistä sairastuisi.

Ei sitä tiedä, ehkä karnivori osoittautuu ihmisen optimaaliseksi ruokavalioksi. Mielestämme kuitenkin ihmislajin mukautumiskyky on sen verran hyvä, että olisi mahdollista, ettemme huomaisi mitään negatiivisia vaikutuksia siitä poiketessa, jos pitäisimme yllä jotain perussääntöjä ruokavaliomme suhteen.

Missä karnivori-ruokavalio lopulta loistaa on kehon, aineenvaihdunnan ja ruansulatuselimistön tasapainoittamisessa kun sairastuminen on jo tapahtunut.

Jos kuitenkin tämän hetkinen ruokavaliosi sopii ja toimii sinulle, jatka sitä!

Onko karnivore ruokavalio kallis?

Se riippuu. Jos haluat syödä sisäfilettä joka päivä ja sinulla on iso perhe syötettävänä, niin kyllä siitä kalliin saa tehtyä.

Sisäfile palat ovat kuitenkin turhan kalliita vaikka niistä puuttuu lihatuotteiden paras puoli: rasva. Onneksi rasvaisempi liha on kuitenkin yleensä kohtuu hintaista. Etsi paikallinen lihatiski ja kysy heiltä halvempia ja rasvaisempia lihapaloja ja voit yllättyä kuinka paljon säästöä siitä tulee. Jopa todella halvoista paloista jotka ovat sitkeitä saa oikein mureita pitkään kypsyttämällä tai painekeittokattilaa käyttäen.

Myös punalappu tuotteita löytää erittäin hyvin S- ja K-linjan kaupoista ilta 8n jälkeen ja joskus voi saada 60% alennuksessa erittäin mureaksi kypsyneitä lihapaloja. Lidlissä on usein entrecote-pihvitarjouksia jopa 14€ kilohintaan.

Monet karnivorit myös perustavat ateriapohjanta jauhelijalle, tehden jauhelijapihvejä tai vaan paistamalla suoraan jauhelihat pannussa, lisäämällä niihin voita, kananmunia tai juustoa (jos ei ole maitotuotteille allerginen). Se on jo täysin hyvä perusannos päivään.

Myös sisäelimet ja erikoisemmat eläinten osat kuten kieli tai sydän ovat yleensä halvempia kuin lihasliha.

Monelta lihatuottajalta saa pyydettäessä lihatilauksen päälle ilmaiseksi luita ja rasvaa. Luista voi keittää erittäin maittavaa luulientä josta saa myös tehtyä halvan ja helpon kastikkeen tai keittopohjan lihalle kun siihen sulattaa mukaan voita, suolaa ja pippuria tai laittaa mukaan pari kananmunan keltuaista ja kermaa. Jos syöt kanaa, voit myös niistä säilyttää luut pakkaseen ja keittää naudanluiden kanssa yhdessä mukaan luuliemeen, täten kanaruuista ei oikeastaan jää mitään yli ja kaikki tulee käytettyä. Rasvaa voi käyttää paistorasvana tai josta voi valmistaa pemmikaania.

Karnivori-ruokavalio pienentää myös napostelua ja heräteostosten tekemistä jotka yleensä kasvattavat salaa kuukauden ruokabudjettia. Ota myös huomioon, että pitkäaikaisesti karnivori voi vähentää myös tarvettasi syödä lisäravinteita tai lääkkeitä, jossa myös säästää rahaa.

Miten valmistan liharuokia?

Keräämme saalistajan blogiin pikkuhiljaa erilaisia lihareseptejä ja tapoja valmistaa lihaa.

Lihaa voi valmistaa joko kuivalla lämmöllä (paahtamalla, paistamalla, pikapaistamalla, sous vide ja grillaamalla) tai kostealla lämmöllä (muhentamalla, painekeittokattilassa, keittämällä tai hauduttamalla). Erilaiset valmistusmetodit pitäisi valita sen pohjalta kuinka murea lihapala on.

Mureat ja rasvaiset lihapalat jotka valmistetaan kuivalla lämmöllä tuottavat pehmeän ja mehukkaan tuloksen. Sitkeämmät palat voidaan valmistaa kostealla lämmöllä jotta sidekudos pehmenee ja pinta ei kuivu.

Olenko ketoosissa karnivorella?

Ketoosi on tila jossa keho vaihtaa käyttämään ketoaineita energiana glukoosin sijasta. Ketoosi on hyvin tehokas energiankäyttötila keholle, varsinkin aivoille.

Karnivori veteraanien näkökannasta ketoaineita ei pidetä niin välttämättöminä karnivori ruokavaliolla kuin ketogeenisen ruokavalion seuraajat yleensä kokevat. Täten karnivorit hyvin harvoin jaksavat mittailla ketoaineiden määrää tai välittävät niistä ylipäätään. Karnivorilla yleisesti vältetään asioiden mittaamista ja mittatulosten ympärillä neurotisoimista.

On hyvin todennäköistä että karnivori-ruokavaliolla olet kevyessä ketoosissa, mutta kuinka tärkeää se loppujen lopuksi on, on vielä kiistanalaista, ja riippuu rasvan ja proteiinin suhteista ruokavaliossasi.

Onko lapsille turvallista syöttää karnivori-ruokavaliota?

Jos oletetaan, että olet lukenut tarpeeksi, että olet vakuuttunut, että liha on esi-isiemme ruokavalio, voimme silloin ajatella, että lapset ovat vain pieniä ihmisiä joille sopii esi-isiemme ravinto siinä missä sinullekkin. Karnivori-ruokavalio ei tehnyt minkäänlaista vahinkoa inuiittien ja Masai-heimon lapsille joten on vaikea kuvitella, että mitään haittaa siitä ei olisi meidänkään lapsille.

Monet karnivori-vanhemmat raportoivat, että heidän lapsilla esiintyy hyvin harvoin jos ollenkaan keskittysmihäiriökäyttäytymistä ja he eivät yleensä saa perus flunssakauden tartuntoja.

Monet karnivori-vanhemmat myös ihmettelevät miten nykypäivänä on täysin normaalia syötää lapsille muroja, vehnää, vaaleaa leipää, pizzaa, karkkia ja soodajuomia, mutta lihan syöminen nähdään ongelmana.

Yleensä kuitenkin karnivori-vanhemmat sallivat ajoittaiset vuodenaikakohtaiset hedelmät tai maitotuotteet lapsille jos vaikuttaa siltä, että lapsi on muuten perusterve eikä saa negatiivisia reaktioita kokeiluista.

Voinko syödä pelkkää lihaa jos olen raskaana?

Voinko/joudunko syömään loppuelämäni karnivore-ruokavalion mukaisesti?

Mitä teen jos tulee kauheat sokerinitkut ja mielihalut päälle?

Olen jo ihan terve! Miksi minun muka kannattaisi aloittaa karnivori?

Mitä voin syödä ravintoloissa?

Onko karnivori taas joku hullu muotidieetti?

Entä liikunta?

Voinko kasvattaa lihasmassaa karnivore -ruokavaliolla?


Karnivore -ruokavalio ja ravintomyytit

Isovanhempani eivät syöneet karnivori-ruokavaliota ja olivat silti terveitä.

Miksi lääkärini suosittelee ruokaympyrän mukaista ruokavaliota?

Mutta eikö heimot jotka söivät karnivoristi, kuten inuiitit ja maasait, kuolleet nuorina ja saaneet sydän- ja verisuonisairauksia?

Itseasiassa juuri päinvastainen on totta. Saalistajan Kansat-sivulta voit lukea kattavasti erilaisten lihansyöjäkulttuurien terveystutkimuksista ja historiasta.

Inuiiteilla oli kuitenkin keskimääräisesti lyhyempi eliniänodote, mutta tämä johtui pääasillisesti lapsikuolleisuudesta, onnettomuuksista ja bakteerisairauksista jotka alensivat keskiarvoa. Arktiset alueet ovat myös hyvin ankara ympäristö, josta todisteena oli monet tutkimusmatkailijat jotka kuolivat keripukkiin yrittämällä selvitä mukana tuomien kasvipohjaisten ruokiensa kanssa. Joten 50-vuotiaaksi eläminen sellaisessa ympäristössä on ihan kiitettävä tulos.

Kuitenkin jos tarkastelemme inuiitteja jotka elivät 70- ja 80-vuotiaiksi, voimme todeta, että suurimmaksi osaksi he olivat täysin vapaita kroonisista sairauksista. Suurin osa inuiittien terveyttä tutkivista tutkimuksista tehtiin kauan sen jälkeen kun modernit ruuat kuten viljat ja prosessoidut tuotteet olivat ehtineet kauppareittien kautta inuiittien luokse. Siinä vaiheessa, niinkuin muuallakin maailmassa, alettiin jo nähdä inuiittien sairauksien määrän nousu.

Miksi Aasialaiset voivat syödä paljon riisiä ja silti olla laihoja?

Entäs nämä ”siniset alueet” joilla on korkeimmat eliniänodotukset ja ihmiset niissä söivät pääasiallisesti kasviruokaa?


Karnivori-ruokavalio ja terveysmyytit

Saako tästä keripukin? Mistä saan tarpeeksi C-vitamiinia?

Vaikuttaisi siltä, että karnivori-ruokavaliolla oleva keho käsittelee c-vitamiinia eri tavalla. C-vitamiini auttaa kollageenin tuotannossa ja on tärkeä osa valtimoiden ja ihon hyvinvointia. Se myös auttaa yhteyttämään L-karnitiinia, yhdistettä joka auttaa meitä polttamaan rasvaa siirtämällä rasvoja mitokondrioon. Kun syö karnitiinirikasta ravintoa, keho tarvitsee vähemmän C-vitamiinia yhteytykseen. Karnitiinia vapautuu näin kollageenin tuotantoon ja muihin tärkeisiin prosesseihin. Mitkä ruoka-aineet sisältävät eniten karnitiinia? Eläintuotteet, tietenkin. Tämä voi olla selitys sille, miksi C-vitamiinia tarvitaan vähemmän karnivori-ruokavaliolla.

Entäs kuitu ja suolen toiminta karnivoriruokavaliolla? Ummetus iskee!

Eikö liiallinen proteiinin saanti ole vaarallista munuaisille?

Eikö liha ole täynnä karsinogeenejä ja aiheuta syöpää?

Mistä saan kaiken energiani ellen syö hiidihyraatteja?

Entäs kolesteroli?

Saako tästä rasvamaksan?

Aiheuttaako rasvan syönti sappikiviä?


Karnivore -ruokavalio ja ruoka-aineet

Mitä rasvoja voin käyttää ruuanlaitossa?

Eläinrasvoja: silavaa, läskiä, laardia, gheetä tai voita. Voit kerätä pekoninrasvat pekoneista purkkiin ja käyttää niitä paistaessa. Tehdä luulientä ja kerätä pintaan kerääntyvä rasva paistorasvana.

Mitä voin juoda?

Pääasiallisesti vettä. Kupliva vesi on myös ok.

Veden kanssa toimii sama sääntö kuin ruuan kanssa. Juo kun on jano, lopeta kun ei ole enää jano. Ei mitään laskentoja, että on ”pakko saada x-kuppia päivässä vettä”. Liiallinen veden juonti voi johtaa elektrolyyttien epätasapainoittumiseen. Muutenkin voit huomata että karnivorilla ollessasi tarvitset vähemmän vettä kuin sekaruokavaliolla. Se yleensä on suhteessa suolan käytön määrästäsi. Rasva on myös kosteuttavaa itsessään.

Luomutuotteet?

Suomessa on yksi läpinäkyvin ja puhtain lihantuontato koko Euroopassa. Yleissääntönä voisi siis pitää, että osta sitä lihaa mihin sinulla on varaa. Monet ostavat lihansa tukkureilta suoraan isoissa määrissä kerrallaan, tai metsästävät punalapputuotteita kaupoista iltaisella.

Toki syömällä luomusti tuet suomalaisia pientuottajia, jotka tekevät kaikkensa eläintensä hyvinvoinnin eteen ja yrittävät kasvattaa niitä kestävien periaatteiden mukaisesti. Mutta jos olet opiskelija, tai sinulla on iso perhe ruokittavana, niin keskity ensisijaisesti siihen, että pysyt budjetissasi ja tervehdyt. Muiden huolehtimiseen riittää aikaa myöhemminkin.

Alkoholi?

Ajoittainen kuivien ja makeuttamattomien alkoholijuomien käyttö voi soveltua joillekin karnivori-ruokavaliolla. Tämä on täysin omasta kehostasi kiinni.

Adaptiovaiheen aikana kannattaa alkoholin käyttöä kuitenkin välttää.

Pahimmat vaihtoehdot ovat kaikki kaljat, jopa kevytkaljat, makeat viinit ja kaikki juomat jotka sisältävät hiilihydraatteja.

Juomat kuten rommi, viski, gin ja vodka eivät sisällä hiilihydraatteja. Mutta viski on tehty viljakasvista ja voi joillakin triggeröidä autoimmuunisairauksien oireita.

Olethan myös varovainen alkoholimäärien ja juontinopeuden kanssa. Koska karnivori-ruokavaliossa ei ole hiilihydraatteja, käsittelee maksa alkoholin aina ensimmäisenä. Ei ole siis mitenkään tavatonta, että karnivori-ruokavaliolla tulet humalaan huomattavasti helpommin ja kärsit pahemmista krapuloista kuin ennen. Aloita varovasti ja hitaasti, ettei mene heti ensimmäisestä filmi poikki.

Alkoholi toki myös lisää mielihalujen määrää, ja täten voi myös toimia ikävänä porttina natcholautasen äärelle. Sillä on myös selvä kyky hidastaa painonlaskua ja tulehduksien postumista.

Lisäravinteet? Elektrolyytit? Suola?

Lyhyt vastaus on, että lisäravinteita ei tarvitse karnivori-ruokavaliolla. Alun adaptiovaiheen aikana voi olla, että tarvitset väliaikaisesti lisää suoloja tai magnesiumia, mutta vain jos sinulla tulee pitkittyneitä oireita jotka viittaavat niiden tarpeeseen (krampit, ketoflunssa, ummetus jne). Hyvin harvoin näillekkään on kuitenkaan tarvetta.

Jos haluat testata vaikuttaako suolojen/elektrolyyttien ottaminen adaptiovaiheen oireisiin niin tee se harkiten ja älä vedä överiksi. Aina on kuitenkin mahdollisuus, että sotkemalla ulkopuolisten ärsykkeiden kanssa esimerkiksi kehon elektrolyyttitasapainoa voit vain hankaloittaa asioita ja pitkittää oireita. Kehosi tekee kuitenkin jatkuvasti työtä adaptoituakseen uuteen tilanteeseen, harkitse missä menee sen prosessin tukemisen ja häiritsemisen ero.

Karnivori-ruokavalio on kuitenkin ravintoaineiltaan niin rikas, että ruuasta oikeasti saa kaiken tarpeellisen.

On hyvin yleistä kuulla karnivori-veteraaneilta, että ennen karnivori-ruokavalion aloitusta kaapit olivat täynnä kaikenlaisia lisäravinnepurnukoita, mutta niiden käyttö vähentyi olemattomiin mitä pidemmin karnivorilla on.

Kannattaa myös muistaa, että monilla ihmisillä on huonontunut kyky sulattaa ruokia suoliston tulehduksen vuoksi, joten yleensä lisäravinteet vain kulkevat ruuansulatuselimistön läpi ilman imeytymistä. Tämän pitäisi parantua hiljalleen karnivori-ruokavaliolla, joka on hyvin suoliston terveyttä edistävä.

Monet lisäravinteet sisältävät myös säilöntä-, väri- ja täyteaineita jotka voivat itsessään aiheuttaa oireita herkimmille.

Karnivori-ei ole lääkevastainen ruokavalio. Se on lääkevastainen vain kaikkia turhia lääkkeitä kohtaan ja niitä lääkkeitä kohtaan jotka on määrätty vain oireiden poissapitämiseen, ei juurisyyn hoitamiseen. Ei ole myöskään ennenkuulumatonta, että yksilö jolla on epätavallisen rankka terveyshistoria voi tarvita erikoisapua tai erikoislisäravinnekuuria korjatakseen pois akuutimmat oireet joita ei pelkkä ruokavaliomuutos pysty korjaamaan itsenään.

Edelleen, tee niinkuin sinulle tuntuu parhaimmalta. Jos vielä 6kk karnivori syömisen jälkeen kärsit epätavallisista oireista kannattaa käydä läpi Saalistajan lääkäri ja vaikuttajat listaa ja katsoa löytyisikö sieltä konsultaatioapua.

Karnivorille yleensä lisäravinteena toimii ajottainen maksan syöminen, joka on ravinnerikkaimpia eläintuotteita maapallolla.

Maitotuotteet?

Maitotuotteiden käyttö on myös yksilökohtaista. He joille maito ei tuota immunijärjestelmään ongelmia yleensä käyttävät karnivorilla homogenoimatonta ja pastöroimatonta kermaa, voita ja kovia (raaka)juustoja. Jos saat käsiisi raakamaitoa voi myös sitä kokeilla. Jos kuitenkin olet ollut karnivorilla pidemmän aikaa ja et näe toivottuja tuloksia on suositeltavaa aivan ensimmäiseksi kokeilla maitotuotteiden poistamista.

Raaka liha?

Kananmunat?

Luuliemi?

Laboratoriossa kasvatettu liha?

Sienet?

Makeutusaineet?

Makeutusaineet ovat kyseenalaisia. Yleensä niiden käyttöä vältetään karnivorilla, sillä monet kokevat niiden ylläpitävän epätervettä addiktiota makeaan.

Mutta tässäkin, niinkuin kaikessa muussakin täällä sivustolla pätee sama sääntö: Tee mikä sopii sinulle parhaiten. Jos ajoittainen karppisokerin käyttö auttaa sinua henkisesti pysymään karnivorilla, tai auttaa sinua alun adaptiovaiheen läpi niin siitä vaan. Jos kuitenkin huomaat jossain vaiheessa, että et saa sellaisia terveyshyötyjä karnivorelta kuin toivoisit niin tiedät ainakin minkä pois jättämistä voit kokeilla ensimmäisenä.

Mausteet?

Mausteet ovat yleisesti OK, mutta kaikki eivät siedä niitä. Maustemäärät ovat yleensä niin pieniä, että niillä ei ole vaikutusta. Poikkeuksena ovat ihmiset, joilla on vakavia autoimmuuniherkkyyksiä taustalla ja jotka reagoivat kasvikunnan tuotteisiin. Jos aloitat karnivorin juuri saadaksesi selville, mille ainesosille olet herkkä, kannattaa kokeiluvaiheen alussa jättää pois kaikki mausteet paitsi suola. Suolaakin suositellaan käytettävän yleensä oman maun mukaan.

Kahvi?

Kahvi on myös valinnainen riippuen siitä miten kehosi sitä kestää. Monet karnivorit päätyvät jossain vaiheessa ainakin kokeilemaan kahvin pois jättämistä ja seuraamista onko sillä vaikutusta omaan kehoon. Monilla kahvin juonti myös luonnollisesti vähenee mitä kauemmin karnivorilla on.

Alussa monet juovat kahvinsa rasvakahvi muodossa tai opettelevat juomaan kahvia mustana.

Maukkaan rasvakahvin saa sekoittamalla mukaan ruokalusikallisen voita ja vaikka ripaus kermaa. Kun kahvin vielä sekoittaa sauvasekoittimella tai tehosekoittimella tulee siitä parempaa kuin kahviloiden cappuchinot.

Maidottoman rasvamaidon saa tehtyä sekoittamalla joukkoon joko kokonaisen kananmunan tai pelkän keltuaisen.

Mitä vikaa kasviksissa on? Kaikki tietävät että kasvikset ovat terveellisiä.

Löydät erittäin laaja tietopaketti ”Kasvien haitat”-sivulta. Suosittelemme tutkimaan siis ne läpi.

Entäs paikalliset, vuodenajan mukaan syödyt hedelmät ja kasvikset?

Oksalaatit?

Histamiinit?


Voiko karnivore auttaa / vaikuttaa / parantaa…

…kakkostyypin diabeteksen?

…autoimmuunisairauteni?

…mielenterveysongelmia kuten bipolääri, ADHD, autismi, ahdistus, masennus, skitsofrenia?

Kyllä. Lue lisää Saalistajan sivulta: Liha ja mielenterveys.

…libidoni?

…kilpirauhasen vajaatoiminnan tai liikatoiminnan?

…karrieksen, ientulehduksen, hauraat hampaat?

…siitepöly- tai ruoka-allergioihin?

…syövän?

Ylläpidon huom. Olen yllä olevan listan kerännyt eri tutkijoilta, lääkäreiltä ja karnivori-veteraaneilta. Osa kysymyksistä on käännetty Phil Escott:in kirjasta ”Starting Carnivory” jota suosittelen kaikille englannin kielen taitoisille. Toinen osa ohjeista on taas poimittu ja koottu Zeroing In On Health-facebook ryhmän perustajien ohjeistuksista. Näiden ryhmien, Youtuben, podcastien ja kirjojen kautta olen yrittänyt yhdistää perusjärkevää ohjenuoraa asioista mitä karnivorilla kannattaa ottaa huomioon. Joukosta löytyy myös käännöksiä Paul Saladinon kirjasta Carnivore Code.

Ärsyttääkö kieli- ja kirjoitusvirheet? Tule auttamaan oikolukijana: Ota yhteyttä.