Oksalaatit ja oksalaatin poistumisoireet

Päivitetty: 15.3.2020 08:10

Oksalaatit taitavat olla kaikista kasveissa olevista myrkyistä se, jolla voi olla ikävimpiä seurauksia ihmisille. Oksalaatit ovat varsinkin vaarallisia ”terveystietoisten” ihmisryhmälle jotka syövät isoja pinaatti- ja lehtikaalisalaatteja mantelien ja seesaminsiemenien kera. Nämä ovat juuri osa niistä vihanneksista ja siemenistä jotka pitävät sisällään suurimpia määriä oksalaatteja.

Kasvit käyttävät uskomattoman tehokasta taktiikkaa siementensä kanssa. Kasvit sitovat siemeniinsä luontaisia torjunta-aineita suojellakseen niitä tuhoeläimiltä ja muilta saalistajilta. Terävät oksalaattikristallit aiheuttavat mekaanista vauriota saalistajan suuhun ja täten ne toimittavat yhtä roolia kasvin puolustusmekanismissa.[1][2]

Oksalaattikristalleja mikroskoopin alla.

Kasvit myös sitovat siemeniinsä ravintoaineita ja käyttävät oksalaattia varastoimaan kalsiumia jotta kasvu siemenestä uudeksi kasviksi olisi mahdollisimman tehokasta. Kun siemen alkaa itää, ne hajauttavat oksaalihapon, joka puolestaan vapauttaa sidotun kalsiumin kasvin käytettäväksi.

Oksalaatin kiertyminen kehoon

Vaikkakin oksalaatti toimii tehokkaana kalsiumin varastointimekanismina kasveille, se on ihmisille myrkyllistä. Liian suuri määrä, liian nopeasti nautittuna johtaa kuolemiseen. Mutta usein oksalaattimyrkytys toimii paljon salakavalammin.[3]

Oksalaattihappo toimii samankaltaisesti kuin fytiinihappo, se sitoo iteensä tehokkaasti mineraaleja, varsinkin kalsiumia. Oksaalihapon sitoessaan itseensä kalsiumia se muodostaa kalsiumoksalaattia, kansankielellä virtsakiviä.[4][5]

Ajan saatossa nämä oksalaattikristallit biokertyvät isommiksi. Kertyessään yli kehon kyvyn poistaa niitä, ne ryhtyvät varastoimaan itseään terävässä kristallimuodossaan ympäri kehon eri kudoksia – niveliin, lihaksiin, rauhasiin ja munuaisiin. Oksalaattikristalleja on löydetty jokaisesta kehon kudoksesta. Kristallien kasvaessa ja levittäytyessä eri kehon osiin alkaa se näyttäytyä erilaisena oireiluina: nivelkipuina, virtsakivinä, särkynä silmissä, suussa, lihaksissa, korvissa tai kurkussa.[6][7][8][9][10][3]

Pinaattipinteessä

Monet uskovat, että pinaatti on hyvä kalsiumin lähde. Oikeasti pinaatissa on ihmiselle biokäytettävää kalsiumia 0% sillä kaikki siitä on sidottu oksalaattiin. Tilanne on sama kaikissa muissa korkeaoksalaattisissa vihanneksissa.

Vaikka mittaamme laboratorioissa pinaatin sisältämän kalsiumin ja laitamme sen tiedon ravintoarvotaulukkoon kaikkien nähtäville, se ei vielä tarkoita, että kehomme pystyisi käyttämään pinaatissa olevaa kalsiumia ollenkaan. Siinä on iso ero kuinka paljon kasvissa on aineosia ja kuinka paljon niistä aineosista on ihmiskehon käytettävissä. Tämän takia ravintoainetaulukot ovat yleensä täysin turhia.

Jos me syömme 100% päivittäisistä saantisuosituksista kalsiumia pinaatista, mutta 100% siitä kalsiumista on sitoutunut oksalaattiin, sen päivän todellinen kalsiumin saanti on 0%.

Asiaa vielä pahentaa se, että jotkut kasvikset voivat lisätä ravintoainetarpeitamme. Esimerkiksi jos syöt ison kulhollisen pinaattia päivässä, tulet mahdollisesti tarvitsemaan isompia määriä tiettyjä mineraaleja ja vitamiineja. Jos kehomme joutuu päivittäin käsittelemään suuria määriä oksalaattipitoisia kasviksia se voi ajansaatossa alentaa B6-vitamiinitasoja, jonka takia niitä pitäisi syödä lisäravinteena tasapainoittaakseen tilaa.

Oksalaattigate

Oksalaatit eivät ole pelkästään antiravintoaineita jotka sitovat itseensä mineraaleja. Oksalaatti on itsessään myrkyllinen.

Oksalaattikristallit aiheuttavat munuaisvauriota, ne ovat neurotoksiineja, ne aktivoivat immuunijärjestelmää, vahingoittavat suolistoa, kuluttavat kehon glutationi-varastoja ja syövyttävät sidokudosta (häiritsemällä hyaluronihappoa).

Oksalaatit voivat vaikuttaa lähes jokaiseen kehomme järjestelmään.

 • Ne voivat aiheuttaa neurologisia oireita jotka häiritsevät unen laatua, koordinaatiota, muistia, oppimista ja keskittymiskykyä.
 • Ne aiheuttavat kipua syöttösolujen degranulaation ja histamiinin vapautumisen kautta
 • Ne ovat pääasiallinen syypää naisten sukuelinten kipusyndroomaan, vulvodyniaan
 • Ne on liitetty fibromyalgiaan ja karpaalitunnelin oireyhtymään joiden oireet voivat pahentua tai aiheutua oksalaateista
 • Suurentunut kalsiumin ja oksaalihapon eritys kulkevat käsi kädessä osteoporoosin kanssa.
 • Yleisin hoitokeino autismin hoidossa on matalaoksalaattinen ruokavalio (niinkuin matalagluteiini, -kaseiini, ja -soija)
 • Oksalaatit ovat jopa aiheuttaneet rintasyöpää

[11][12][6][9][13][10][14][3][15]

Oksalaatin imeytyminen

Oksalaattien imeytyminen vaihtelee ihmisten välillä. Osalla oksalaatit hajoavat luontaisesti ruoansulatuselimistössä ja poistuvat ulosteen ja virtsan mukana ilman lisävaivoja. Toisilla imeytyy, ja lopulta varastoituu suuria määriä oksalaatteja kehoon.

Varsinkin heillä joilla on vuotava suoli on todettu korkeampia oksalaattien imeytymismääriä. Oksalaatit eivät pelkästään imeydy näillä ihmisillä, yleensä pahentavat entisestään vuotavan suolen oireita. Terävät oksalaattikristallit voivat lävistää suoliston limakalvon ja täten aiheuttaa lisää ”vuotavuutta”. [6][7][16][11][3]

Korkeaoksalaattiset kasvikset

Seuraavat kasvikset sisältävät hyvin korkeita määriä (50-520mg) oksalaatteja per annoskoko.

KasviksetAnnoskoko
Punajuuri (keitetty tai pikkelissä)50g
Punajuurien lehdet30g
Purjo62g
Okra100g
Pinaatti30g
Bataatti120g
Sveitsinlakka, keitetty30g
Sveitsinlakka, raaka9g
Terttuselja, raaka100g
Viikunat, kuivattu100g
Vihreät karviaismarjat75g
Raparperi, paistettuna, raakana, purkissa120g
Tähtihedelmä30g
Amarantti30g
Tattari, kuivana60g
Leseet30g
Soijamaito0.6dl
Soijapihvi67g
Soijajauho28g
Soijapavut7g
Tofu85g
Soijajugurtti64g
Mantelit14g
Hasselpähkinä28g
Linssit85g
Maapähkinä28g
Maapähkinävoi8g
Pekaani28g
Pistaasi56g
Seesaminsiemenet2.5g

Tämän lisäksi myös parsakaali, lehtikaali, musta tee, suklaa, kiiwi, suolaheinä, kurkumi, kumina ja mustapippuri ovat korkeaoksalaattisia.

[17][5][3][18]

Matalaoksalaattisia ruokia ovat

Liha, maitotuotteet, kananmunat, kaikki muut ei-kasvikset sekä kaikki rasvat ja öljyt.

Avokado, kurkku, korianteri, salaatti, sipuli, punainen paprika, kukkakaali, kurpitsat, herneet, bok choy, sinapin vihreät osat, sienet, valkosipuli, pensasmustikat, sitruuna, lime, melonit, ananas, papaja, mango, royal gala omenat, viinirypäleet.

Oksalaattien salakavalat vaikutukset

Niinkuin on monen muunkin kasvimyrkyn kohdalla, oksalaattien haitat ovat todella huonosti tunnettuja yleistiedon puutteista johtuen. Tarvitaan yleensä akuutin munuaisvaurion oireet ennen kuin lääkärit edes ottavat harkintaan, että kyseessä voisi olla oksalaattimyrkytys.[12][3]

Joskus ihmiset joilla on oksalaattien kanssa ongelmia ovat oireettomia, kunnes tulee eteen päivä kun he koittavat virtsata ulos virtsakiveä. Joskus pitkittyneet oireet diagnosoidaan fibromyalgiana tai karpaalitunnelisyndroomana, tietämättä mikä kipujen todellinen juurisyy on.

Virtsakiven pinta mikroskoopin alla

Oksalaattien poistumisoireet

Yleensä oksalaattimyrkytyksen oireita alkaa esiintymään ruokavaliolla jossa on paljon korkeaoksalaattisia kasviksia. Joillakin kuitenkin oksalaattien poistuminen kehosta aiheuttaa myös oireita (eri kuin oksalaattimyrkytys). Tämä tapahtuu kun korkeaoksalaattiset ruoat jätetään kokonaan pois ruokavaliosta, kuten karnivori-ruokavaliolla. Tästä syystä varsinkin kaikkien karnivori-ruokavaliota kokeilevien kannattaa olla tietoisia oksalaattien poistumisoireista (oxalate dumping).

Ensimmäisinä viikkoina ja kuukausina karnivore-ruokavaliolla vanha vaurio kehossa, kuten nyrjähtänyt nilkka tai tulehtuneet limakalvot, voi tulla hetkellisesti kipeäksi uudelleen. Tämä on yleensä merkki siitä, että tulehdusalueelle kerääntyneet oksalaatit ovat irronneet ja niiden poistamisen käsittely on aloitettu kehossa. Oksalaattien poistumisoireet voivat olla hyvin monimuotoisia, riippuen siitä mihin kohtaan kehoa ylimääräisiä oksalaatteja on kerääntynyt. Monille poistumisoireita ei tule ollenkaan, mutta niille joille tulee, on niiden kirjo, kipuaste ja poistumissykli täysin yksilöllisiä.

Kun keho aloittaa varastoituneiden oksalaattien poistamisen, alkavat kudokset liuottaa isompia kristalleja pienemmiksi, joka taas aiheuttaa mekaanista vahinkoa ympärillä oleviin muihin kudoksiin. Kun kristallit pääsevät verenkiertoon, keho poistaa ne yleensä virtsan mukana turvallisesti. Oksalaattien poistumisen virtsasta voi huomata sameana virtsan värinä.[19]

Muita suomalaisia kirjoituksia aiheesta:

Kaikki mitä sinun tulee tietää oksalaateista
Erittäin kattava ja käytännönläheinen artikkeli oksalaateista Yazkalta.

Tällä sivulla sisältöjä on käännetty näiden tutkijoiden artikkeleista: Kevin StockSally Norton

Lähteet
 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1459329/ []
 2. https://reeis.usda.gov/web/crisprojectpages/0196324-role-of-calcium-oxalate-crystals-in-plant-defense-against-insects.html []
 3. https://escholarship.org/uc/jevohealth?article=1085&context=journal [][][][][][]
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24393738 []
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1455427/ [][]
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8335871 [][][]
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3710657/ [][]
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12010612 []
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279503/ [][]
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15539792 [][]
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21911305 [][]
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4891250/ [][]
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4156598/ []
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4220551/ []
 15. https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-015-1747-2 []
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20602988 []
 17. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211913214000266 []
 18. https://drive.google.com/file/d/0B2UreNSwAenfa1lGc0c2VWhPNTA/view []
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5975227/ []