Vuonna 2020 Harvardin yliopiston tutkijaryhmä suoritti ensimmäisen laajan tutkimuksen karnivoriruokavaliosta. Tutkimuksessa haastateltiin yli 2000 karnivoriruokavalion noudattajaa. Tulokset julkaistiin 2. marraskuuta 2021 Current Developments in Nutrition -lehdessä.1
Se, että niin arvostettu instituutio otti tämän radikaalin ruokavalion vakavasti, on osoitus sen nopeasti kasvavasta suosiosta ja vaikutusvaltaisten omaksujien kokemuksista.
Podcast-juontaja Joe Rogan, psykologi Jordan Peterson ja suositut lääkärit, kuten tohtori Kiltz, tohtori Ken Berry ja tohtori Shawn Baker, kaikki harjoittavat ja edistävät karnivoriruokavaliota terveyden ja hyvinvoinnin perustana.
Tässä artikkelissa tutkimme, ketkä olivat mukana, mitä he söivät, keskeisiä löydöksiä terveysvaikutuksista ja Harvardin karnivoriruokavaliotutkijoiden tekemiä johtopäätöksiä.
(Ylläpidon huom: artikkeli on suomennos lääkäri Kiltzin blogi-artikkelista).
Sisällysluettelo
- Ketkä ovat tutkijat?
- Keitä olivat osallistujat?
- Miksi he aloittivat karnivoriruokavalion?
- Kuinka kauan osallistujat ovat noudattaneet karnivoriruokavaliota?
- Mitä ruokia he söivät karnivoriruokavaliolla?
- Mitä osallistujat joivat karnivoriruokavaliolla?
- Kuinka usein osallistujat söivät karnivoriruokavaliolla?
- Noudattamisen taso
- Mitä osallistujat kokivat karnivoriruokavaliolla?
- Tutkimuksen rajoitukset
- Harvardin karnivoriruokavalion tutkimuksen johtopäätökset
Ketkä ovat tutkijat?
- Belinda Lennerz, MD, Ph.D., pediatrian apulaisprofessori Harvard Medical Schoolissa ja endokrinologian osaston lääkäri Bostonin lastensairaalassa
- Owen Henn, MS, RD, LDN, dietologi ja tutkija Bostonin lastensairaalassa
- David Ludwig, MD, Ph.D., pediatrian professori Harvard Medical Schoolissa, ravitsemuksen professori Harvard School of Public Healthissa sekä endokrinologi ja tutkija Bostonin lastensairaalassa
- Jacob Mey, Ph.D., tutkija Penningtonin biolääketieteellisessä tutkimuskeskuksessa, Louisianan osavaltion yliopistossa
Keitä olivat osallistujat?
Alun perin 3883 osallistujaa rekrytoitiin karnivoriruokavalion yhteisöistä sosiaalisessa mediassa, mukaan lukien Reddit, Instagram, Facebook ja Twitter.
Alkuperäisistä vastaajista 1854 suljettiin pois eri syistä, kuten iän ja kaksoiskappaleiden takia. Tutkimukseen sisällytettiin jäljellä olevien 2029 osallistujan vastaukset.
Kansallisuus
- 64 % osallistujista oli Yhdysvalloista ja Kanadasta
- 11 % Euroopasta
- 8 % Australiasta
Sukupuoli
- Kaksi kolmasosaa osallistujista oli miehiä. Kolmasosa oli naisia.
Ikä
- Osallistujien iät vaihtelivat 1885 vuoteen. Mediaani-ikä oli 44.
Paino
- Osallistujien paino vaihteli 38 kg176 kg(84 lb388 lb). Mediaanipaino oli 76 kg (168 lb).
Koulutus
- 64 % osallistujista oli vähintään korkeakoulututkinto.
Tulot
- 20 % vastaajista ilmoitti korkeat tulot, 66 % keskitulot ja 14 % matalat tulot.
Miksi he aloittivat karnivoriruokavalion?
Valtaosa (93 %) osallistujista ilmoitti aloittaneensa karnivoriruokavalion parantaakseen terveyttään ja laihtuakseen.
Mitä terveydellisiä syitä?
Terveyssyiden alla osallistujat mainitsivat seuraavat erityisalueet:
- Kehon paino/kehon koostumus 78 %
- Keskittyminen ja energia 74 %
- Allergia/iho/autoimmuunisairaudet 56 %
- Ruoansulatusterveys 52 %
- Urheilullinen suorituskyky 46 %
- Mielenterveys 45 %
- Diabetes 11 %
Kuinka kauan osallistujat ovat noudattaneet karnivoriruokavaliota?
Kaikkien osallistujien oli pitänyt noudattaa karnivoriruokavaliota vähintään 6 kuukautta.
Osallistujat raportoivat olleensa karnivoriruokavaliolla 6337 kuukauteen (28 vuotta!). Raportoitu mediaanikesto oli 14 kuukautta.
Mitä ruokia he söivät karnivoriruokavaliolla?
Märehtijöiden (punainen) liha
- Yleisin karnivoriruokavalion ruoka oli märehtijöiden liha.
- 85 % vastaajista ilmoitti syövänsä joko naudanlihaa, biisonia, lammasta, vuohta ja peuraa joka aterialla tai ainakin päivittäin.
Munat ja rasvainen maitotuotteet
- Muut suosituimmat päivittäin tai joka aterialla syödyt ruuat olivat:
- Munat: 44 %
- Juusto ja kerma: 43 %
Sianliha
- 13 % osallistujista ilmoitti syövänsä sianlihaa vähintään kerran päivässä.
- 53 % ilmoitti kuluttavansa sianlihaa kerran viikossa tai useammin.
Siipikarja
- 2,5 % ilmoitti kuluttavansa siipikarjaa vähintään kerran päivässä.
- 38 % kulutti siipikarjaa viikoittain.
Kala
- 3,5 % kulutti kalaa päivittäin.
- 36 % kulutti kalaa viikoittain.
Eläinten sisäelimet
- 42 % osallistujista ilmoitti kuluttavansa eläinten sisäelimiä vähintään kerran viikossa.
Liemi
- 52 % osallistujista kulutti karnivoriruokavalion luulientä vähintään kuukausittain.
Maito
- 17 % osallistujista ilmoitti kuluttavansa maitoa vähintään kerran viikossa.
- 65 % ilmoitti, etteivät he koskaan kuluttaneet maitoa karnivoriruokavaliolla.
Yrtit ja mausteet
- 21 % osallistujista ilmoitti käyttävänsä yrttejä ja mausteita päivittäin.
Suola
- 36 % osallistujista käytti suolaa runsaasti.
- Loput ilmoittivat alhaisen tai keskitason suolan saannin.
Lihan rasvapitoisuus
- 61 % kulutti runsaasti rasvaa sisältävää lihaa.
- 37 % valitsi kohtalaisen rasvaisen lihan.
- 2 % valitsi vähärasvaisen lihan.
Lihan laatu
- 54 % osallistujista kulutti 100 % viljaruokittua tai pääosin viljaruokittua lihaa.
- 46 % kulutti 100 % ruoholla ruokittua tai pääosin ruoholla ruokittua lihaa.
Lihan kypsyysaste
- 45 % piti keskipunaisesta lihasta.
- 29 % piti punaisesta lihasta.
- 15 % piti medium-kypsästä lihasta.
- 6 % piti medium-well-kypsästä lihasta.
- 2 % piti raa’asta lihasta.
Mitä osallistujat joivat karnivoriruokavaliolla?
Kahvi ja tee
- 57 % osallistujista ilmoitti juovansa kahvia vähintään päivittäin.
- 24 % ilmoitti, etteivät he koskaan juo kahvia.
- 12 % ilmoitti juovansa teetä vähintään päivittäin.
- 51 % ilmoitti, etteivät he koskaan juo teetä.
Alkoholi
- 83 % ei koskaan kuluttanut olutta.
- 86 % ei koskaan kuluttanut vähähiilihydraattisia oluita/limonadeja.
- 55 % ei koskaan kuluttanut väkeviä alkoholijuomia.
- 45 % väkeviä alkoholijuomia kuluttavista vain 0,5 % joi päivittäin. 10 % joi kerran viikossa tai useammin. Loput joivat harvoin väkeviä alkoholijuomia.
Viini
- 57 % ei koskaan kuluttanut viiniä.
- 43 % kulutti viiniä.
- Näistä 43 %vain 1,1 % joi viiniä päivittäin ja 11 % joi viiniä kerran viikossa tai useammin.
Elektrolyyttilisät
- 59 % ei koskaan käyttänyt elektrolyyttilisiä.
- 17 % käytti elektrolyyttilisiä päivittäin.
- 24 % käytti niitä muutamasta kerrasta vuodessa muutamaan kertaan viikossa.
Kuinka usein osallistujat söivät karnivoriruokavaliolla?
- 81 % osallistujista söi yhden tai kaksi ateriaa päivässä.
- 64 % söi kaksi ateriaa päivässä.
- 17 % söi vain yhden aterian päivässä.
- 17 % söi kolme kertaa tai useammin päivässä.
- 2 % söi vähemmän kuin kerran päivässä.
Noudattamisen taso
Karnivoriruokavaliota noudattaneet raportoivat erittäin korkeasta noudattamisesta eri kategorioissa verrattuna useimpiin ruokavalioihin:
- 89 % ei koskaan kuluttanut palkokasveja.
- 87 % ei koskaan kuluttanut paneroituja ja paistettuja pikaruokalihoja.
- 81 % ei koskaan kuluttanut karkkia ja maitosuklaata.
- 80 % ei koskaan käyttänyt monivitamiinilisäaineita.
- 79 % ei koskaan kuluttanut viljoja.
- 78 % ei koskaan kuluttanut sokeria.
- 75 % ei koskaan syönyt jälkiruokia.
- 74 % ei koskaan kuluttanut hunajaa.
- 74 % ei koskaan kuluttanut tärkkelyspitoisia vihanneksia.
- 69 % ei koskaan kuluttanut ei-tärkkelyspitoisia vihanneksia.
- 66 % ei koskaan kuluttanut hedelmiä.
- 65 % ei koskaan kuluttanut kaloritonta makeutusainetta.
Mitä osallistujat kokivat karnivoriruokavaliolla?
Tutkijoiden mukaan ”vastoin yleisiä odotuksia aikuiset, jotka noudattivat karnivoriruokavaliota, kokivat vain vähän haittavaikutuksia ja sen sijaan raportoivat terveyshyötyjä ja suurta tyytyväisyyttä.”
Tässä on lisää löydöksiä:
Itseraportoidut muutokset terveydentilassa
- 95% yleinen terveys parani
- 91% nälkä ja ruokahimot paranivat
- 89% energia lisääntyi
- 85% henkinen kirkkaus parani
- 83% keskittyminen parani
- 78% voima parani
- 76% kestävyys parani
- 69% uni parani
- 69% krooniset sairaudet paranivat
- 66% muisti parani
Kuinka krooniset sairaudet muuttuivat
- 98% diabetes ja insuliiniresistenssi paranivat tai hävisivät
- 97% ruoansulatuskanavan vaivat paranivat tai hävisivät
- 96% tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat paranivat tai hävisivät
- 96% psykiatriset oireet paranivat tai hävisivät
- 93% ylipaino/lihavuus parani tai hävisi (keski-BMI laski 27,224,3)
- 93% verenpainetauti parani tai hävisi
- 92% urologiset ongelmat paranivat tai hävisivät
- 92% ihosairaudet paranivat tai hävisivät
- 89% autoimmuunisairaudet paranivat tai hävisivät
- 84% sydän- ja verisuoniongelmat paranivat tai hävisivät
Kuinka lääkkeiden käyttö muuttui
- 100% lopetti muiden diabeteksen injektioiden käytön
- 92% lopetti kokonaan insuliinin käytön tyypin 2 diabetekseen
- 90% lopetti tai vähensi insuliinin käyttöä
- 84% lopetti suun kautta otettavat diabeteslääkkeet
Tyytyväisyys karnivoriruokavalioon
- 98 % osallistujista ilmoitti olevansa erittäin tyytyväinen tai tyytyväinen
Tutkimuksen rajoitukset
Tämä tutkimus perustui itse raportoituihin vastauksiin verkkokyselyyn.
On tunnetusti vaikeaa muistaa tarkasti, mitä on syönyt viikon, kuukauden tai vuoden aikana.
Ei ole myöskään keinoa objektiivisesti vahvistaa itse raportoitujen ruokailutottumusten ja terveystulosten tarkkuutta.
(Ylläpidon huom. Myös kaikki vegaani- ja kasviruokasuositukset perustuvat nykyään vain kyselytutkimusten pohjalle.)
Harvardin karnivoriruokavaliotutkimuksen johtopäätökset viljapohjaisessa yhteiskunnassa, jossa lihaa demonisoidaan ja kasviruokia ylistetään terveyden avaimena, ajatus siitä, että pelkän lihan syöminen on terveellistä, vaikuttaa radikaalilta.
Kuitenkin lukuisat tutkimukset osoittavat, että runsasrasvaiset, vähähiilihydraattiset eläinperäiset ruokavaliot ovat se, miten esi-isämme söivät lähes 2 miljoonan vuoden ajan.
Näistä syistä on tärkeää, että arvostettu ja tunnettu instituutio, kuten Harvard, ottaa karnivoriruokavalion vakavasti.
Vaikka Harvardin karnivoriruokavaliotutkimuksen tulokset eivät todennäköisesti yllätä karnivoriruokavalion noudattajia, ylivoimaisesti positiiviset vastaukset pitäisi kannustaa lisätutkimuksiin, jotka vahvistavat nämä raportit ja nostavat karnivoriruokavalion entistä enemmän yleiseen tietoisuuteen.